Njemački zastupnik u Bundestagu Josip Juratović: “Na zapadnom Balkanu treba uvesti zajednički udžbenik iz povijesti”

Istaknuti zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Josip Juratović predložio je Evropskoj uniji da redefinira svoju politiku prema zapadnom Balkanu kako bi odgovorila na izazove miru i stabilnosti koji su rezultat djelovanja nacionalističkih političara.

U autorskom tekstu koji je danas objavljen na mrežnim stranicama Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Juratović je pozvao prije svega Vijeće Europe da prihvati činjenicu kako prave demokratske vrijednosti nemaju istinske pristalice među brojnim vladajućim političarima na Balkanu, a s takvim protudemokratskim snagama po njegovu sudu ne bi uopće trebalo oportunistički surađivati, nego poduprijeti one koji dijele vrijednosti na kojima se temelji EU.

“Ne smijemo dopustiti da demokratske vrijednosti žrtvujemo zbog nekog prividnog mira i stabilnosti”, napisao je Juratović.

Predložio je da se nova politika prema regiji definira kroz tri točke: suradnju s parlamentima država regije, a ne sa “stranačkim guruima”, oštru borbu protiv korupcije u državnim tijelima kroz jačanje pravosuđa te suprotstavljanje odgoju mladih u nacionalističkom duhu kroz problematične školske programe.

“Stoga nam je potreban novi i zajednički udžbenik povijesti u kojem su ratni zločinci imenovani kao takvi umjesto stilizirani poput heroja. Neprihvatljivo je da novac poreznih obveznika država EU i bilo koje međunarodne institucije koriste pojedinci i političke stranke na svim razinama vlasti na zapadnom Balkanu koji osporavaju i negiraju genocid ili ne priznaju pravomoćne presude domaćih i međunarodnih sudova”, istaknuo je Juratović pozivajući Vijeće Europe kao najstariju demokratsku instituciju na europskom tlu da na to reagira.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.