Po 5.000 eura za holandske vojnike koji su 1995. bili u Srebrenici

Holandska vlada je 10. februara saopštila da će vojnim veteranima koji su služili u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici isplatiti po 5.000 eura, javila je agencija Associated Press (AP).

Rečeno je da je ovo “gesta i znak zahvalnosti” za službu u užasnim uslovima kada misija UN-a nije uspjela da spriječi genocid nad bosanskim muslimanima 1995. godine.

Holandski vojnici su bili u Srebrenici kada su u ovaj grad ušli teško naoružani borci bosanskih Srba predvođeni Ratkom Mladićem, kojeg je sud UN-a osudio za genocid zbog njegove uloge u masovnom ubijanju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Mladić se žalio na presudu suda u Hagu.

Studija, na koju se poziva vlada Holandije, dala je nekoliko preporuka, uključujući da vlada učini „kolektivni gest“ kako bi se pozabavila onim što je nazvala “uočenim nedostatkom priznanja i uvažavanja, s obzirom na izuzetne okolnosti u kojima je holandskim mirovnjacima postavljen gotovo nemoguć zadatak”.

Holandija se dugo borila sa posljedicama zločina u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine, nakon što su holandske vlasti oštro kritikovane jer su poslale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlaštenja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u holandsku bazu UN-a na istoku Bosne.

Vrhovni sud Holandije je 2019. je presudio da je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 350 muslimana

Sud u Holandiji zaključio je da su mirovnjaci te zemlje 13. jula 1995. evakuisali ljude iz svoje baze pored Srebrenice, uprkos tome što su znali da su “u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni” od strane srpskih vojnika.

UN je kritikovan jer nije odobrio korištenje vazdušnih udara NATO-a kako bi podržao holandske trupe na zemlji.

“Za neke od veterana Dutchbat-a i dalje ostaju lične i socijalne posljedice iz ove misije”, napisao je ministar odbrane Ank Bijleveld-Schouten u pismu parlamentu.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.