Pogledajte snimak sa lica mjesta: Stotine rudara ispred Vlade FBiH zapalilo baklje, uzvikuju “lopovi, lopovi”

Posljednje Vijesti

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH i protestom iskazuju nezadovoljstvo svojim položajem.

Prisutnima se obratio predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić koji je poručio da rudari neće raditi ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi.

Intonirana je i himna Bosne i Hercegovine

Saobraćaj je u ulici Hamdije Čemerlića obustavljen. Rudari su zapalili baklje prilikom čega su uzvikivali “Lopovi”.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike – javio je Klix.

Ono što rudari traže je: Stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Također, jutros su rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH donijeli odluku o pokretanju radničkog neposluha prekidom proizvodnje i na taj način također iskazuju svoj protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Pogledajte snimke sa lica mjesta.

Leave your vote