Poruka sa velikom težinom, ukrajinski ministar odbrane: “Bez ukrajinske borbe, Evropa nikada neće biti sigurna”

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov je poručio ostalim evropskim državama da nikada neće biti sigurne bez ukrajinske borbe.

Mišljenja je da Ukrajina pružajući otpor Rusiji stvara sigurnu budućnost Starog kontinenta. Pohvalio je vojnike, policajce, zdravstvene radnike, kao i civile koji su se odlučili boriti.

“Pogledajte oko sebe. Mnogi su pobijedili strah i usudili se da se suprotstave Kremlju. Gdje su svi oni koji su obećali da će okupirati Kijev kroz dva sata? Ne mogu da ih vidim”, istakao je Reznikov.

Napomenuo je da pred Ukrajinom ostaju izazovi te da cijeli svijet posmatra ono što se dešava u ovoj državi. Ukazao je da je mnogima prije tri dana bilo nezamislivo da će se rat desiti. Imao je poruku za ostale evropske države.

“Bez ove (ukrajinske, op. a.) armije i naših ljudi, Evropa nikada neće biti sigurna. Bez nas Evropa jednostavno neće postojati”, zaključio je ministar Reznikov.

Ukrajina je četvrti dan pod napadom Rusije. Između ostalog, posljednjih nekoliko sati je drugi najveći grad Harkov bio pod napadom te su ukrajinski zvaničnici potvrdili da je ruska vojska ušla u grad. Granatiran je i naftni terminal u Vasilikivu, gradu koji se nalazi u kijevskoj regiji.

Vlast u Kijevu je upozorila da se tokom požara na terminalu stvara dim koji sadrži otrovne tvari te je ukazala da prozori moraju biti zatvoreni.

Poginule su desetine ljudi, stotine hiljada su interno raseljeni ili su izbjegli iz države. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poziva Rusiju na pregovore.

Zapad sve oštrije sankcioniše Rusiju, a jedna od posljednjih i najoštrijih sankcija jeste da se ruske banke isključe iz SWIFT-a. Takva odluka je donesena sinoć, 26. februara.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.