Predsjednik Sindikata rudnika Banovići jasno: “Spremni smo ići do kraja, nikada nećemo popustiti”

Posljednje Vijesti

Rudari koji su od jučer protestovali ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražeći ispunjenje svojih zahtjeva, odlučili su danas prekinuti štrajk, a kako su rekli, ne žele se više smrzavati još jednu noć.

Kako su dalje naveli, iz svega se moglo zaključiti da onima koji su odgovorni za ispunjenje njihovih zahtjeva, nije stalo i svoj protest nastavljaju u jamama što znači da neće biti proizvodnje uglja.

Oni traže da se ispuni svih osam njihovih zahtjeva.

Danas su stigli i rudari iz Banovića koji su kako kažu malo zakasnili, ali su ipak željeli pružiti podršku svojim kolegama iako ovaj rudnik nije dio koncerna, ali kako kažu, dijele iste probleme.

Zijad Lačić, predsjednik Sindikata rudnika Banovići za N1 je istakao da je stub suvereniteta BiH njen energetski sektor.

“Uništavanjem rudarskog sektora, uništava se kompletan energetski sektor. Rudari su u najtežoj situaciji unazad 100 godina, ali sigurno nikada nismo imali ovakvo teško stanje u koje su ans doveli trenutna Vlada i Ministarstvo.

Rudari rade svoj posao, međutim, rudnicima i Elektroprivredama upravljaju podobni, a ne sposobni ljudi koji ne znaju raditi svoj posao. Ušli su u posao restrukturiranja i oni to ne znaju napraviti.

Mi imamo kapacitet i tražimo samo da nam ponude šta hoće i mi ćemo sjesti i uraditi ono što je najbolje za ovu državu i za nas rudare. Mi smo spremni do kraja ići, nećemo nikada popustiti, rudari se moraju vratiti tamo gdje im je mjesto.

Rudari su hranili ovu državu, dali su svoje živote, svoje zdravlje i mi na taj način želimo zaštititi i rudnike”, poručio je Lačić.

Rudari su sinoć noć proveli pod otvorenim sarajevskim nebom, deke, hranu i piće su im dostavljali građani i predstavnici organizacija, a odbili su prisustvovati sastanak sa Fadilom Novalićem, premijerom FBiH koji je održan u ponoć poručivši da ne žele pregovarati već samo traže ispunjenje svojih zahtjeva.

Rudari traže uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM.

Leave your vote