Protesti ispred Ambasade SAD u Sarajevu: Građani od američkog predsjednika Joe Bidena traže pomoć

Počeli su protesti grupe građana ispred Američke ambasade u Sarajevu povodom aktuelne političke situacije u našoj zemlji.

Kako su najavili organizatori današnjih protesta, očekuju pomoć SAD i američkog predsjednika Joe Biden u očuvanju suvereniteta i teritorjanog integriteta BiH.

– Ovdje sam kao građanin, nismo još uvijek imali sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Danas smo došli da iskažemo svoje nezadovoljstvo jer želimo da svaki građanin ima jednaka prava – rekla je Aida Đozić, jedan od učesnica protesta.

Podsjećamo, grupa građana 25. oktobra organizirala je proteste ispred zgrade OHR-a.

Jedan od organizatora protesta, Suad Đozić kazao je da su se građani okupili ispred ambasade SAD zbog posljednjih dešavanja i posjete gospodina Meatthewa Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH.

– Ljudi su malo zbunjeni sa stavovima. Mi znamo da je SAD prijatelj BiH. Mi sada očekujemo pomoć američkog predsjednika kako gospodin Palmer ne bi bacio sjeniku na suverenitet. Naše zahtjeve smo poslali u Ambasadu – rekao je Đozić.

Dodao je da će nastaviti sa ovim aktivnostima i protestima.

– Došao sam iz Tuzle. Ono što se promijenilo poslije 2014. godine, ovdje se događa fašizam idalje. Strani zvanični nemaju prava da odlučuju u ime nas građana, u Beogradu. Vidimo da imamo više medija nego građana. Spremni smo da izađemo na ulice, ali ne želimo da rušimo institucije da palimo zgrade kao 2014. godine. Mi komuniciramo sa Bidenom, a ne možemo da komuniciramo sa našim vlastima – rekao je Almir Arnaut, jedan od učesnika protesta – prenosi Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.