“Quo vadis, Bosna”, ono što su zamislili to su i uradili; Iz Austrije upućena direktna poruka: “Nikada više!”

Pod motom “Quo vadis, Bosna”, saveza bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” danas je u Beču organizirao mirne proteste “za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”.

Okupljanje je počelo na Maria-Theresien-Platz u Beču.

Noseći zastave Bosne i Hercegovine i Austrije više od hiljadu okupljenih kretalo se rutom Maria-Theresien-Platza– Haus der EU-BMEIA Heldenplatza.

Skupu su se obratili dr. Kemal Kozarić (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji), Nurten Yılmaz (članica austrijskog parlamenta), Ewa Ernst-Dziedzic (članica austrijskog parlamenta), Damir Saračević (predsjednik Saveza “Consilium Bosniacum”), Ahmed Husagić (predsjednik pokreta “Snaga domovine”), Esma Murselović-Diman (članica odbora Saveza “Consilium Bosniacum”), Admir Mehmedović (član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”) Kabir Sokullu (član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”), Selma Jahić (Preživjela žrtva genocida) i Anita Zečić (umjetnica).

Sinoć je u organizaciji “Consilium Bosniacum”, također, organizirana panel-diskusiju sa eminentnim stručnjacima na Diplomatskoj akademiji Beč.

Na panel-diskusiji su govorili: Dr. Hannes Swoboda (predsjednik “Međunarodnog instituta za mir”), Dr. Erhard Busek (predsjednik “Instituta za Dunavski region i srednju Evropu”), Dr. Vedran Džihić (politolog), Dr. Nedim Ademović (stručnjak za ustavno pravo) i Mr. Bedrana Ribo (članica austrijskog parlamenta).

Poručeno je da je pitanje mira i sigurnosti u BiH također pitanje mira i sigurnosti Europe.

Skupovi poput ovog su iznimno važni, jer ne samo da internacionaliziraju bosansku krizu, već demokratskoj Europi, Americi i svijetu šalju poruku da se danas ne borimo samo za interese države Bosne i Hercegovine već i vrijednosti demokratije, ljudskih prava, individualnih sloboda i tekovina antifašizma na kojima je kakav-takav sazdan svijet poslije Drugog svjetskog rata i čuvenog “Nikada više”. Za bosanske vrijednosti!

Podsjetimo, prvim sedmicama januara diljem Evrope i svijeta održavani su protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini.

Bh. građani u inostranstvu, kao i prijatelji naše zemlje, regije i svijeta, na ovaj način izražavali su zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini strahujući od novog sukoba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.