Šef hrvatske diplomatije “pretplaćen” da govori o unutrašnjim pitanjima naše zemlje: “U BiH je hitno potrebna izborna reforma…”

“EU treba biti prisutniji na zapadnom Balkanu kako bi se izbjeglo prelijevanje krize iz Ukrajine, gdje Rusija nastavlja s agresijom i sve brutalnijim napadima na civile”, izjavio je u hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

“Naglasit ću potrebu da se izbjegne prelijevanje krize na zapadni Balkan. EU mora biti prisutniji u regiji, posebice u BiH, gdje nam je hitno potrebna izborna reforma kako bi se osigurala ravnopravnost tri konstitutivna naroda. To je ključ za sigurnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Grlić Radman, javlja Hina.

Najavio je da će na sastanku govoriti i o incidentu s naoružanim dronom koji je prije deset dana pao u Zagrebu.

Šefovi diplomatija država članica EU razgovarat će o mogućim daljnjim sankcijama protiv Rusije, protiv koje je već uvela dosad nezabilježene sankcije.

Podsjećamo, Grlić Radman je i iz Bavarske komentarisao nedavnu inicijativu trojice bivših članova posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog koji za BiH predlažu napuštanje Dejtonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu, rekao je u subotu u Minhenu na sigurnosnoj konferenciji, šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Kazao je i kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa.

Grlić Radman je iz Bavarske komentarisao nedavnu inicijativu trojice bivših članova posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog koji za BiH predlažu napuštanje Dejtonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

“Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje. Upravo ja takav građanski koncept, koji je stizao iz Beograda, i koštao bivšu državu, a posljedica je bila velikosrpska agresija”, rekao je Grlić Radman.

Slobodan Milošević htio je stvoriti jednu unitarističku, centraliziranu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda, dodao je te kazao kako se bivša država raspala upravo zbog takvog narativa koji zagovaraju bivši hrvatski predsjednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao, kako je kazao, užasne posljedice na susjednu državu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.