U čije ime govori Escobar? – Zastupnik u njemačkom Bundestagu Juratović: Nacionalizam u BiH ima ime i prezime!

Predsjednik Parlamentarnog odbora Bundestaga za zapadni Balkan Josip Juratović prokomentarisao je aktuelni situaciju na ovim prostorima rekavši kako se političke tenzije javljaju zbog nedostatka zajedničkog identiteta kakav u velikom dijelom imaju u EU

– I zato što ima puno sitnih duša kojima su njihovi sitni interesi bitniji od njihove sigurnosti a koja može biti samo zajednička. I zato što taj jadni, ispaćeni narod sve to sa mukom tolerira, rekao je.

O tome kako vidi BiH 30 godina nakon rata, tvrdi da je situacija prije svega takva da u njoj još uvijek vlada strah.

– Plaši me jer imam osjećaj da još uvijek negdje postoji i naoružavanje i naoružanje, ali na drugoj strani niko ne želi taj rat nego su svi još negdje u strahu da bi mogao izbiti na nekim sitnicama i s time su, na kraju krajeva, i narod u napetosti, ali sam uvjeren u to da ništa neće biti od toga, da ćemo uspjeti održati mir upravo zato što niko ne želi rat, naveo je Juratović.

Kaže da barem verbalno postoji opasnost da pojedini političari u BiH podrže politiku Vladimira Putina i izazovu nemire kako bi skrenuli pažnju sa Ukrajine.

– To je prije svega Milorad Dodik koji očigledno na taj način pokušava svoju vrijednost unutar BiH i na Zapadnom Balkanu jačati, međutim ne vjerujem da će mu to uspjeti.

Osim toga i u samoj Srbiji još uvijek postoji jaka struja koja ima osjećaj da želi revanšizam poslije Balkanskih ratova i to treba po svaku cijenu spriječiti. Revanšizam za koji čekaju pogodan trenutak da mogu možda prema Kosovu krenuti ponovo ili kroz secesiju BiH ući u pomoć Srbima u BiH.

Navodi da ne razumije u čije ime i kako govori Gabriel Escobar, ali da, barem što se tiče ulaska u EU, neće ga biti bez ispunjenja 35 tačaka koje su potrebne za ulazak u EU.

– Ja nisam čuo da je se tu bilo šta promijenilo. Ja govorim o pravnom članstvu u EU. I upravo je to što meni smeta na terenu, da pojedinci dolaze i daju neke izjave koje su meni osobno strane, navodi Juratović.

Juratović smatra da bi se, kad bi se krenulo sa suzbijanjem kriminala i korupcije u BiH i kad bi narod shvatio da su nacionalne vođe suboko umiješane u kriminal i korupciju, jako brzo riješili svi drugi problemi.

– Uvidjeli bi da ih njihove nacionalne vođe koje ih stalno plaše jedne drugima, pri čemu Dodik momentalno vodi kolo, da bi onda narod konačno shvatio da se moraju okrenuti od nacionalizma i konačno tražiti demokratska rješenja, jačanje institucija jer samo kroz jake demokratske institucije i u funkcionalnosti institucija BiH je izlaz iz situacije u kojoj se BiH nalazi.

O politici lidera HDZ-a BiH i SDA kaže da Dodik jeste momentalno najupadljiviji po pitanju secesije teritorijalnog jedinstva BiH, međutim “i ona druga dva njegova druga po načelima i po mišljenju, a to je nacionalizam, ništa ne čine da bi se promijenila situacija.

– Mi moramo znati jedno – nacionalizam u BiH ima ime i prezime. To je Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, rekao je Juratović u razgovoru za federalna.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.