Vijeće za demokratizaciju politike otvoreno navodi: “Evropska Unija mora prestati s povlađivanjem etnonacionalističkim vođama u BiH “

Ispravno je da na vrhu dnevnog reda sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu bude rasprava o mogućem sukobu Rusije i Ukrajine, ali ministri bi trebali odoljeti iskušenju da daju kratak korak prema Bosni i Hercegovini, navode iz Vijeća za demokratizaciju politike (DPC).

“Države članice su dozvolile institucijama EU da politički kapital Unije i fokus politike stave na razgovore o promjenama Izbornog zakona BiH, koji ne samo da nisu dali praktične rezultate, ali to je omogućilo nacionalističkim liderima da odvedu BiH dublje u opasnost nego u bilo kom trenutku u poslijeratnoj eri BiH.

Politika EEAS svodi se na smirivanje etničkog separatizma koji u stalnom savezu provode Milorad Dodik i Dragan Čović (podržani iz Beograda, Zagreba i Moskve)”, navodi DPC u Twitter objavi.

Dodaju da EEAS, koji je bez ideja i fiksiran na Izborni zakon, želi udvostručiti ovaj neuspješan, retrogradan i kontraproduktivan pristup.

“Ministri bi to trebali zahtijevati prekid razgovora i široku reviziju politike. Pregled politike bi trebao postaviti pitanje zašto se EU, uprkos svom ogromnom uticaju (zajedno sa saveznicima) na politiku u BiH, još uvijek svakih nekoliko godina nađe pred ozbiljnom krizom. Svaki put čini ustupke i nagrađuje etnonacionalističke vođe, koji se samo vrate sa još ekstremnijim zahtjevima.

U svjetlu prijetnji HDZ-a BiH i subotnjih zaključaka HNS-a, ministri vanjskih poslova trebali bi jasno staviti do znanja da će svi koji žele poremetiti redovni izborni proces biti sankcionirani”, porručuju iz DPC.

Ističu da bi ministri vanjskih poslova EU trebali osigurati da postojeći okvir restriktivnih mjera ostane na snazi ​​sa sadašnjim odredbama, koje dozvoljavaju da se osobe dodaju na listu sankcija ponderiranom većinom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.