Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović na televiziji uživo priznao: “Bojimo se da Vladimir Putin neće stati na Ukrajini”

Zastupnik u njemačkom Bundestagu iz SPD-a Josip Juratović govorio je o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Kaže da se invazija prije svega može deklarirati kao ratni zločin Putina i njegove klike nad Ukrajinom.

“Sve su međunarodne konvencije prekršene. Mnogi među nama nisu ni sanjali da će Putin učiniti to što je učinio. Na taj način nas je doveo da moramo razmisliti o budućnosti Europske unije i daljnjem opstojanju Europske unije, kao i pitanju sigurnosti”, rekao je.

Države članice Evropske unije ujedinile su se što se tiče sankcioniranja Rusije.

“To je bilo od početka jasno da se moramo organizirati. Prije svega kao Europska unija i da to nije bilo pitanje država članica. Trebamo naći na brzinu alternativu za ulje i za plin”, govori.

Ističe da Njemačka intenzivno radi na tome da se nađe zamjena za rusku naftu i plin.

“Mora se naći rješenje. Mi smo odlučili investirati u naoružanje i obranu. Sada smo u nekoj situaciji gdje se maksimalno trudimo da budemo neovisni o Rusiji. Mi se bojimo da Putin neće stati na Ukrajini”, kazao je.

Juratović misli da Putin ne bi stao odmah s ratom ni u slučaju još većih sankcija jer ima rezerve i mogućnosti da i dalje vodi rat.

“Ukrajina je žrtva iz više razloga. Žrtva prije svega zbog toga što smo potcijenili Putina. Drugo, nismo dovoljno radili na dijalogu oko Minskog sporazuma. I treće, trebali smo odlučnije nastupiti prema Rusiji kao Europska unija”, ističe on za N1.

Smatra da je potrebna institucionalno jaka i složna Evropa.

“Zemlje kao što su Rusija i Kina s autokratskim režimima, oni razumiju samo politiku iz pozicije snage. Ona trojka koja je išla u Kijev, oni su prije bili razarači Europske unije. Trebamo se orijentirati prema budućnosti i složno raditi ekonomski i sigurnosno. Ovo je rat Putina protiv demokracije, to mora svima biti jasno”, rekao je Juratović za N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.