Zastupnik u njemačkom Bundestagu Juratović o medijskim navodima: “Između mene i Ahmetovića nema nikakvih problema…”

Josip Juratović, izvjetitelj SPD za evropsku politiku Bundestaga, govorio je za O kanal o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

Delegati Doma naroda, tačnije SNSD i HDZ BIH odbacili su prijedlog da se osiguraju alternativna sredstva za izbore, ponovo se čeka reakcija visokog predstavnika – treba li na koncu reagovati visoki predstavnik i šta će to značiti? Već imamo duboku političku krizu..

– Mislim da će se izbri ofržati i da tome treba pripremiti sredstva i da će i visoki predstavnik i međunarodna zajednica naći rješenje da se izbori održe. Naći će se način kako će se sredstva pripremiti, rekao je Juratović.

HDZ BIH traži da se u Briselu dogovori način popune Doma naroda, zašto Čović toliko gleda u Brisel i koliko Plenković kao premijer države članice EU, zaista može utjecati da u EU pokušaju riješiti problem Izbornog zakona?

– Unija je prisutna u BiH i logično je da Plenković pokušava ići u pomoć Čoviću. Hrvatska bi se trebala koncentrirati na rješenje u BiH.

Kao članica EU, Hrvatska je članica unije vrijednosti temeljenih na demokratskim temeljima, odgovorio je Juratović.

Može li se u Briselu riješiti politička kriza?

-Sama činjenica da se raspravlja sa liderima nacionalnih stranaka, a ne institucijama BiH, pogrešan je pristup. Upravo ta tri lidera već tri decenije se dogovaraju da se ne mogu dogovoriti. Taj se ritual ponavlja pred izbore. To treba ispriječiti, izjavio je Juratović.

Kako gledate na HDZ BIH i Čovića, hoće li se ostavriti nova teritorijalna reorganizicija. Čak je i Milanović kazao da će biti vruća politička jesen u BiH i da Hrvati, kako je kazao od ovog plana neće odustati?

– Prije svega imate poziciju gospodina Milanovića koji je predsjednik RH, koji bi se trebao baviti situacijom u Hrvatskoj.

Kada se bavi Bosnom i Hercegovinom, to treba činiti kao demokrata, upravo na temeljima demokratije. Hrvatska kao susjedna zemlja treba da ima interes BiH kao stabilne zemlje. To treba biti interes hrvatskog naroda, odgovorio je.

Šta je sa Rezolucijom o BiH koja se trebala naći pred njemačkim zastupnicima u Bundestagu, nacrt još nije usaglašen.

U medijima se pojavila informacija da ste je pokupšali oboritit zbog rečenice legitimno zastupanje. Šta se tačno desilo između Vas i gospodina Ahmetovića?

– Ta rezolucija je u raspravi i u javnosti se objavilo mnogo netačnosti. Između mene i gospodina Ahmetovića nema nikakav problem.

Cijenim ga kao mladog kolegu i jednog od onih koji su učestvovali u rezolucij.

Što se tiče same rezolucije i teksta, nema niti jedno mjesto gdje je Ahmetović rekao – to se mora brisati, niti je bilo ko to rekao, odgovorio je Juratović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.