in ,

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se obratila predstavnicima francuskog Instituta za visoke studije: “Neophodno intenzivirati i ubrzati proces priključenja EU”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se u prisustvu ambasadorice Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, delegaciji više od 50 predstavnika uglednog francuskog Instituta za visoke studije Nacionalne odbrane

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se u prisustvu ambasadorice Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, delegaciji više od 50 predstavnika uglednog francuskog Instituta za visoke studije Nacionalne odbrane (IHEDN).

Govorila je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na procese integracije u Evropsku uniju i Sjevernoatlanskog saveza (NATO).

– Budućnost BiH je unutar Evropske unije. Uvjerena sam da će integrativni procesi i na koncu ulazak BiH u članstvo u Uniju riješiti najveći broj izazova sa kojima se sada suočavamo, ne samo BiH, nego i cijeli region. Zbog toga ih je neophodno intenzivirati i ubrzati. Napredak BiH i pomoć snagama koje vode evropske procese u BiH najbolji su odgovor na sve atake i pokušaje da se destabilizira situacija u regiji i u unutar naše države – navela je Turković.

Prema njenim riječima, predugo čekanje i odgađanje napretka BiH ka članstvu nije rješenje i otvara prostor da druge sile jačaju svoju ulogu u regiji zapadnog Balkana.

Ona je govorila i o izazovima sa kojima se BiH suočava zbog unutrašnjeg uređenja koje zahtijeva ograničene reforme kako bi dostigla evropske standarde te pojačala funkcionalnost i efikasnost u provođenju obaveza, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Protesti u Sarajevu na Baščaršiji, okupili se brojni građani

Jugoslavija je bila luda za njom: Evo kako danas izgleda famozna Tajči