Ambasador Kraljevine Norveške: “Ovo je naše obećanje Bosni i Hercegovini, mora se poduzeti svaki napor da se situacija umiri”

Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini povodom napete političke situacije u našoj državi, objavio je video poruku na društvenim mrežama upućenu liderima u Bosni i Hercegovini.

“Dijalog je jedini način za rješavanje trenutne političke krize. Dijalog koji se temelji na međusobnom povjerenju i poštovanju”, poručuje u uvodnom dijelu obraćanja Reinertsen.

Trenutna politička kriza u BiH, naglašava ambasador, zabrinjavajuća je za sve – bez obzira na političku ili nacionalnu pripadnost. Isto tako i za međunarodnu zajednicu.

“Što se prije ova situacija riješi, to će biti bolje za građane. U interesu sviju je da idu mirnim i konstruktivnim putem koji vodi ka trajnom pomirenju, više od 25 godina nakon rata.

To je preduvjet za ostvarivanje cilja za daljnji razvoj i prosperitet. U ovom kontekstu, trenutni politički zastoj je destruktivan”, ističe ambasador Norveške.

Podcrtava da sada, više nego ikada, postoji potreba za otvorenim dijalogom zasnovanim na uzajamnom povjerenju i uvažavanju umjesto prijetnji koje jačaju negativnosti i utiču na razvoj.

“BiH neće ostvariti napredak pod takvim uvjetima i mora se poduzeti svaki napor da se situacija umiri. Vrijeme je da svi preuzmu konstruktivnu ulogu kako bi se okončao zastoj i putem dijaloga bila riješena trenutna kriza.

Energiju treba usmjeriti na zadovoljavanje potreba ljudi i fokusiranje na reforme za daljnji napredak ove divne zemlje – na stvaranje boljeg sutra za građane.

Norveška je uvijek bila, i ostaje, predana tome da sasluša sviju i da omogući dijalog sa svima. Ovo je naše obećanje Bosni i Hercegovini”, poručio je Olav Reinertsen.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.