Bisera Turković direktno i bez pardona poručila: Međunarodna zajednica će poduzeti nove mjere ako RS ne promijeni kurs

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković susrela se u Sarajevu sa Bujarom Osmanijem, ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Odgovaravajući na jedno novinarsko pitanje, ona je kazala da su mjere međunarodne zajednice prema pojedincima u RS-u samo početak. Najavila je da će uskoro uslijediti nove mjere ako vlasti RS-a ne promijene kurs.

Ona je rekla da je svjesna separatističke namjere koja postoji u našoj zemlji. Naglasila je da uz Bonske ovlasti postoji još čitav niz drugih mogućnosti koji će biti primijenjeni ako se ove namjere ne obustave.

Prema njenim riječima, ekspertni timovi će razmotriti modele koji će biti aplicirani ukoliko ne dođe do zaustavljanja secesionističke namjere.

Prije toga ona je komentirala sam sastanak s Bujarom.

“Naše dvije zemlje imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Dijelili smo burnu prošlost i uvjerena sam da je naša mirna i prosperitetna zajednička budućnost u Evropskoj uniji i NATO.

Za nekoliko dana, tačnije 26. aprila, navršit će se 30 godina od kada je Sjeverna Makedonija priznala obnovljenu nezavisnost Bosne i Heregovine. Zahvalni smo narodu i vladi Sjeverne Makedonije”, rekla je Turković nakon sastanka.

Dodala je da su imali vrlo sadržajne razgovore, pune razumjevanja i saglasnosti, posebno kada je riječ o situaciji u našoj regiji, ali i u Evropi, nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Nedvosmisleno osuđujemo nasilje u Ukrajini. Upozoravamo da su se obje zemlje već ranije suočavale sa negativnim utjecajem Rusije, te da postoji sasvim osnovana bojazan i rizik da eskalacija u Ukrajini može destabilizirati i ovaj dio Evrope.

Ono u čemu se kolega Osmani i ja čvrsto slažemo, i što smo nedavno pominjali tokom sastanka sa njemačkom ministricom vanjskih poslova u Minhenu jeste da postoji jasno, izvodljivo i jedino trajno rješenje za Zapadni Balkan, koje će odagnati i tu vrstu rizika koji se sada javlja – a to je napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO”, naglasila je ministrica Turković.

Izrazila je žaljenje zbog neusvajanja pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju.

“Mi smo, u BiH, nedavno poslali zahtjev da se Bosni i Hercegovini odobri kandidatski status za članstvo. Vidimo da u Briselu i evropskim prijestolnicama raste svjesnost da mora ubrzati napredak država ka članstvu, reafirmirati proširenje te da odugovlačenje samo ohrabruje one koji žele preko Balkana destabilizirati cijelu Evropu”, naglasila je.

Istaknula je da su prije tri dana ministri vanjskih poslova EU u Luksemburgu razgovarali ponovo o Zapadnom Balkanu te zaključili da se mora pojačati strateško prisustvo u regiji zbog novog geopolitičkog konteksta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“I to su dobre i važne poruke. Ali, Sjeverna Makedonija, kao i Albanija i Bosna i Hercegovina, ali i Srbija i Crna Gora i građani cijele regije očekuju hrabrije odluke.

Najefikasniji i najjeftiji način na koji EU može odgovoriti na potencijalnu destabilizaciju Balkana jeste da uvaži do sada postignuti napredak, a on nije zanemariv i omogući svakoj od država da učini presudne korake ka članstvu u Uniji.

To bi bio jasan i globalno prepoznatljiv čin i poruka snage cijele Evropske unije i njenih članica. S tim vezi, podržavam ideju kolege Osmanija da se okupe ministri vanjskih poslova iz regije i u novim okolnostima, uputi zajednički apel za ubrzanjem evropskih integracija”, izjavila je Turković.

Bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije su vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Obje države su zainteresovane za unaprjeđenje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomske saradnje.

“Dobroj bilateralnoj saradnji dvije zemlje svjedoči i činjenica da je u proteklom periodu realizovano niz susreta najviših i visokih zvaničnika, na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi.

Ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije nije na zadovoljavajućem nivou, te je potrebno uložiti dodatne napore za njeno unapređenje. Trgovinska razmjena stagnira već nekoliko godina. Oblasti interesantne za saradnju su: metalna, drvna, prehrambena i tekstilna industrija”, kazala je.

Također, razgovarali s o boljoj transportnoj povezanosti Sarajeva i Skoplja, koja nije na zadovoljavajućem nivou, što znatno utiče i na nivo ekonomskih odnosa.

“Nadamo se da će biti prostora i da se konačno uspostavi i avionska linija Skoplje – Sarajevo.

Između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije je zaklјučeno preko 50 bilateralnih i 10 multilateralnih sporazuma koji predstavljaju dobar pravni osnov za uspješnu saradnju u različitim oblastima koje su od zajedničkog interesa”, poručila je ministrica.

Još jednom je naglasila da se radi o vrlo uspješnoj posjeti i koraku ka jačanju saradnje i bližem povezivanju.

“Ono što nam je posebno važno jeste i da Sjeverna Makedonija podržava napredak BiH ka NATO savezu. Njihovo iskustvo i uspjeh i tom pogledu mogu biti od značaja za BiH. Hvala još jednom”, zaključila je Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.