in ,

Bisera Turković ne krije nezadovoljstvo: “Nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve zakonske mogućnosti kojima olakšali izdavanje viza”

Bisera Turković istiće da su spremni da hitno kadrovski ojačaju ambasade

“Vijeće ministara BiH danas nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine. Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanhjskih poslova BiH.

“Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima za UK, Irsku i Kraljevinu Saudijsku Arabiju koji je naišao na podršku iz cijele Bosne i Hercegovine. Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin. Ali, ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama. Bezrazložne, neopravdane i očito zlonamjerne opstrukcije došle su ministara iz HDZ, posebno ministra Grubeše kojemu recimo, prije nešto više od dvije godine nije bio problem pomoći osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da ode u Hrvatsku na odsluženje kazne, ali jeste bio problem pomoći građanima ove zemlje”, kazala je Turković.

Bisera Turković je istakla da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, “nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH, kako bi spasili što se spasiti može”.

“Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom. Ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH”, zaključila je Turković.

Jasne poruke iz Austrije nakon ostavke Valentina Inzka: “Imenovanje Schmidta važna je poruka Rusiji da Zapad ne odustaje od BiH”

Seka Aleksić zaplakala pred kamerama, nije mogla da se suzdrži: “Otac je tukao majku, brat ga je udarao po glavi…”