Bisera Turković o izjavi Bakira Izetbegovića: “Telefon mi je prestao raditi, nisam u toku”

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, komentarisala je jučerašnje odluke Visokog predstavnika u BiH o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Ona kaže da je BiH trenutno u jednom ozbiljnom trenutku i da je potrebno rješavati probleme što prije.

“Na sjednici Savjeta ministara danas smo imali 300 tačaka koje su rješenje i to pokazuje da se u BiH i ono što se čini nemogućim, može učiniti mogućim, ako postoji dobra volja.

Mjesecima nismo imali toliko tačaka koje su se rješavale, ali evo pokazalo se da u 4-5 sati dogovora, sjedenja, to je moguće. Ne vidim razloga zašto se ne bi moglo doći do rješenja, prihvatljivo za sve državljana BiH“, kaže Turković.

Ona smatra da je veliki broj ljudi na protestima juče i prekjuče, pokazao da se ne slaže sa podjelama i daljnjom frustracijom.

O tehničkim izmjenama koje su juče nametnute od strane Visokog predstavnika kaže kako su one bile potrebne, ali da one koje se tiču izbora izabranih delegata u Domu naroda FBiH, nisu dobre.

“Ponuđene izmjene su što se kaže u velikoj Britanij “quick fix”, dakle vrlo brzo da se nešto riješi, napravi korak dalje. Sigurna sam u njegovu dobru namjeru, želi da napravi najbolje što može.

Ali postoje svjetske političke moći, koje žele da vrlo brzo postignu rezultate i fokusiraju se na druga žarišta.

Ukrajina je br. 1, Zapadni Balkan je nešto gdje treba održati mir, ponudi se recept, što je napravljeno u centrima svjetske moći i računa se da će to biti prihvaćeno, da ćemo slijedećih deset godina imati situaciju gdje je primarno mir, a sve ostalo sekundardno.

To je jedna tipična “containment policy”, održavanje stanja, sa primarnim fokusom na mir. To za BiH nije dovoljno, to ne zaslužuje BiH. Treba da postane funkcionalna država, to njeni građan zaslužuju.

To su pokazali i juče i prekjuče. To ćemo pokazati i u budućnosti, ne samo zbog nas, nego i djece i one koji dolaze, istine i pravde. Moramo da smognemo snage da ovo bude država za sve njene državljane koji će imati apsolutno jednake šanse.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.