Bisera Turković “odbrusila” rušiteljima države, pa pozvala SAD da zajedno sa EU i NATO razmotre korake koji bi podržali sigurnost i stabilnost BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozdravila je novi prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koja je upućena Senatu američkog Kongresa u kojoj se daje podrška reformskim naporima i stabilizaciji prilika u našoj državi.

– Novi tekst rezolucije povodom 30 godina obnovljene nezavisnosti BiH, uzeo je u obzir pogoršanje političke situacije u BiH te poziva, između ostalog, američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da razvije cijelovitu strategiju za Bosnu i Hercegovinu te podrži nastavak vojne misije EUFOR-a u našoj državi – navela je Turković.

Turković se zahvalila senatorici Džin Šahin (Jean Shaheen) koja je predlagač rezolucije, zajedno sa još devet senatora, uključujući poštovane senatore Marfija (Murphey), Grejslija (Grassley) i Vikera (Wicker).

– Vrlo važno je da napori za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini dobiju ovako snažnu podršku. Ohrabruje nas da postoji jasno i precizno razumjevanje situacije te da će američka administracija dobiti dodatni impuls za snažne napore koje već poduzimaju.

U prijedlogu rezolucije, između ostalog, ohrabruju se i vlasti BiH da nastave tražiti članstvo u NATO i EU, te poziva Evropska unija da pojača napore, saradnju i pomoć da se ubrza proces pristupanja.

Također, daje se podrška radu visokog predstavnika i osuđuje negiranje genocida. Upućuje se poziv SAD da zajedno sa EU i NATO razmotre dodatne korake koji bi podržali sigurnost i stabilnost BiH. Također, upućen je poziv SAD, da zajedno sa NATO i EU osiguraju rezervni plan ukoliko u UN bude ugrožena obnova mandata za EUFOR.

Prijedlog rezolucije, također, osuđuje političare iz BiH i regije koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, te osuđuje one koji blokiraju BiH u usvajanju neophodnih reformi koje bi osigurale članstvo u EU i NATO – istakla je Bisera Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.