Bisera Turković uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi Izraela

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi ove države u Tirani, povodom stavova o izbornom zakonu BiH.

Ministrica Turković je u reakciji zatražila pojašnjenje stavova i svrhe objavljenog dokumenta.

“Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini”, navedeno je, između ostalog, u demaršu.

Podsjetimo, Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za Bosnu i Hercegovinu, osvrnula se na izmjene izbornog zakona u našoj državi te su pojasnili kako u potpunosti podržavaju Ustav BiH.

“Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost.

S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV – Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika”, pojašnjavaju.

S tim u vezi, iz Izraela smatraju kako se taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.

“Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju.

Nedostatak implementacije, navode iz Ambasade, ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu.

“U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama izbornog zakona su dobrodošli”, zaključili su iz Ambasade Izraela.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.