Bisera Turković uputila dopis: Predložena hitna sjednica Vijeća ministara, evo kako bi BiH pomogla Ukrajini

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je dopis Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u kojem predlaže da Vijeće ministara BiH održi hitnu sjednicu i donese odluku o upućivanju humanitarne pomoći u Ukrajinu.

“Dramatično pogoršanje sigurnosne situacije u Ukrajini, uzrokovano vojnom akcijom koja je u toku i direktno prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dovodi do katastrofalnih posljedica po ljudske živote i imovinu.

Humanitarne posljedice po civilno stanovništvo već sada su pogubne i devastirajuće. Zvanični izvještaji govore o gubicima života i povredama civila, uništavanju civilne infrastrukture i napuštanju domova od strane civilnog stanovništva u potrazi za područjima veće sigurnosti za svoje živote”, navodi Turković.

Imajući u vidu navedeno, predlaže hitno zasjedanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, radi donošenja odluke o urgentnom upućivanju humanitarne pomoći Ukrajini. Sigurnost i pristup humanitarnoj pomoći mora biti garantovana svim ugroženim osobama, u skladu sa odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH predlaže zakazivanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, u cilju donošenja zaključka kojim bi se zadužilo Ministarstvo finansija i trezora BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH za realizaciju istih, odnosno na kojoj bi se donijela odluka o tome da se raspoloživa sredstva tekuće rezerve dostave Vladi Ukrajine ili upotrijebe za nabavku i slanje humanitarne pomoći Ukrajini”, navedeno je u prijedlogu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.