Edin Vranj pušten iz pritvora u Srbiji

Edin Vranj je pušten iz pritvora. Ovu informaciju na zvaničnom Twitter profilu objavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

“Pozdravljamo ovu odluku. Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u regionalnoj saradnji pređemo sa riječi na dijela”, poručila je Turković.

Podsjetimo, kako je navedeno u srbijanskim medijima, nadležni tužioci obavijestili su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je podignuta optužnica protiv Vranja za ratni zločin nad zarobljenicima u Goraždu tokom agresije na BiH i da je predloženo da taj predmet bude ustupljen organima BiH.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je u međuvremenu optužnicu protiv Vranja zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

O ovome su, na sastanku koji je Vučić održao s predstavnicima nadležnih tužilaca i drugih organa u Srbiji.

“Tužilaštvo Srbije je podiglo optužnicu protiv Vranja, ali je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima BiH i potrebu da se ona unaprijedi, podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina BiH”, navodi se u saopćenju.

Inače, Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prijelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.