Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna odgovorila na pismo Bisere Turković: “Možete računati na našu odlučnost da radimo uz vas za stabilnost zemlje i zajedničku budućnost mira i prosperiteta”

Ministrica vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna odgovorila je na pismo koje joj je uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Ona je u svom pismu izrazila podršku Francuske BiH.

“Suočeni sa vanjskim uplitanjem i prikrivenim prijetnjama formulisanim protiv Vaše zemlje, u pogledu njenog mogućeg članstva u Evropskoj uniji ili NATO-u, možete računati na podršku Francuske i Evropske unije”, istakla je Colonna.

Colonna je nedavno preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova Francuske te ističe da s posebnom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, “posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu”.

“U tom smislu, željela bih pozdraviti Vaše aktivnosti kako bi se favoriziralo usklađivanje stavova Bosne i Hercegovine sa evropskim stavovima u vezi sa sukobom u Ukrajini, uprkos unutrašnjoj situaciji za koju znam da je posebno složena.

Solidarnost u vrijeme krize je osnovna vrijednost za članstvo u Evropskoj uniji”, navela je ministrica.

Kako je istakla, u trenutku kada su „neopravdani postupci Rusije doveli do povratka rata na evropskom kontinentu, što je izazvalo opravdanu zabrinutost u BiH, Francuska je preuzela svoju odgovornost državnim jačanjem EUFOR Altheae, kojim komanduje francuski general, i pružanjem zračne podrške.“

“Budite sigurni u našu posvećenost održanju ove operacije”, poručila je Kolona.

Ona je, u obraćanju ministrici Turković, posjetila na govor Macron, predsjednika Francuske povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem je rekao da “nema mjesta za negiranje, za historijski revizionizam ili veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u zemlji koja je izrazila želju da se pridruži Evropskoj uniji, a time i njenim vrijednostima”.

“To su teme koje pratimo s posebnim oprezom. Možete računati na našu odlučnost da radimo uz vas za stabilnost zemlje i zajedničku budućnost mira i prosperiteta.

To zahtijeva pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, cilj kojeg Francuska u potpunosti podržava. Evropsko vijeće koje je zasjedalo 23. i 24. juna, saopćilo je da je spremno dati status kandidata Bosni i Hercegovini.

Ovo je važan korak. Istovremeno, potrebno je implementirati obaveze iz političkog sporazuma zaključenog 12. juna u Briselu, što može samo pogodovati evropskom putu Bosne i Hercegovine”, navela je ministrica Colonna.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.