Francuski šef diplomatije odgovorio javno na pismo ministrice Bisere Turković: Možete računati na podršku BiH

Francuski je šef diplomatije odgovorio na pismo ministrice Bisere Turković koje je upućeno ranije povodom izjava mađarskog premijera Viktora Orbana o Bosni i Hercegovini.

“Zahvaljujem na vašem pismu koje me je posebno dirnulo. Dozvolite mi da najprije podsjetim na punu podršku Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Na to je jasno podsjetio i predsjednik Republike na samitu EU – Zapadni Balkan, kao i Vijeće EU u zaključcima od 14. decembra u vezi sa proširenjem”, naveo je francuski ministar.

Podsjetimo, mađarski premijer je u kontraverznim izjavama o BiH, u kontekst evropskih integracija, uveo i pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva BiH. Le Drian, u svom pismu, podsjeća da su uslovi za integraciju jasni.

“Što se tiče uslova za približavanje BiH Evropskoj uniji, mapa puta je jasna. Riječ je o provođenju strukturnih reformi u oblasti vladavije prava i unaprjeđenju funkcionalnosti centralne države što je navela Evropska komisija u svom mišljenju o kandidaturi BiH za pristupanje EU, a koje je Vijeće podržalo u decembru 2019. godine”, poručio je Le Drian.

Istakao je da, imajući u vidu da Franuska predsjedava Vijećem EU, treba računati na njen angažman kao i angažman EU, obzirom da je Zapadni Balkan jedan od prioriteta.

“Možete računati na podršku BiH i zajedničkom ostvarivanju napretka u pronalsku rješenja za krizu kroz koju prolazi”, naveo je Le Drian, saopćeno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.