Izabrani delegati za Dom naroda FBiH iz Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, ovo su njihova imena

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo u nastavku konstituirajuće sjednice izabrali su delegate u Domu naroda Federacije BiH iz reda konstitutivnih naroda i Ostalih. I Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je izabrala delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine FBiH, iz reda bošnjačkog naroda izabrana su dva delegata iz SDA, jedan iz NIP-a i jedna iz NES-a

Podsjećamo, zastupnici kantonalne skupštine Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali unutar svojih etničkih klubova, između sebe, biraju delegate za Dom naroda FBiH.

Kanton Sarajevo imenuje ukupno 12 delegata i to pet Srba, četiri Bošnjaka, dva iz reda Ostalih i jednog Hrvata.

Međutim, zbog toga što nije izabran dovoljan broj zastupnika iz reda Ostalih u drugim kantonalnim skupštinama Kanton Sarajevo će imati 15 delegata u ovom mandatu – javlja Klix.ba.

Izabrani delegati za Dom naroda FBiH iz Kantona Sarajevo

Iz reda bošnjačkog naroda izabrani su zastupnici Haris Zahiragić (SDA), Kemal Ademović (NiP), Irfan Čengić (SDP), Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (SBiH).

Iz reda srpskog naroda izabrani su Smiljana Viteškić (SDA), Vedrana Vujović (DF), Jelena Pekić i Igor Stojanović iz SDP-a i Miomirka Melank (NS).

Delegat iz reda hrvatskog naroda bit će Damir Marjanović (Za nove generacije).

Sanela Klarić (NS) izabrana je direktno u Dom naroda iz reda Ostalih, dok će Albin Zuhrić (DF), Kenan Magoda (SDP), Vibor Handžić (NS) i Nihad Uk (NS) biti izabrani u drugom krugu zbog toga što u preostalim kantonima nedostaju zastupnici iz reda Ostalih.

Izabrani delegati za Dom naroda FBiH iz Zeničko-dobojskog kantona

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je izabrala četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda, dva delegata iz reda hrvatskog naroda, dva delegata iz reda srpskog naroda. Zbog nepostojanja delegata iz reda Ostalih, on nije ni izabran.

Zastupnici su za delegate iz reda bošnjačkog naroda izabrali: Mirnesa Bašića (SDA), Fahrudina Čolakovića (SDA), Amru Babić (NIP) i Alminu Sivić (NES).

Iz reda hrvatskog naroda iz Skupštine ZDK u Dom naroda PSFBiH odlaze Ivo Tadić (HDZ) i Marina Mujkanović (SDP), dok će iz reda srpskog naroda u fotelje Doma naroda PSFBiH ići Mladen Simić (SDP) i Goran Bulajić (DF).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.