Milorad Dodik kao da nije u stvarnosti: Da sam na njegovom mjestu – otišao bih u Istanbul na redovnu liniju i došao

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine komentarisao je nedolazak ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Srbiju.

“Da sam ja na mjestu Lavrova otišao bih u Istanbul na redovnu liniju pa došao. Ne vidim zbog čega se ona (ministrica Turković) uzbudila, Lavrov nijednog trenutka nije rekao ništa loše o muslimanima u BiH. Sankcije ne postoje”, rekao je Dodik. (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.).

Podsjećamo, ranije je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na svom Facebook profilu reagovala zbog intervjua Lavrova u kojem je, kako ona tvrdi, iznesen niz pogrešnih interpretacija i netačnih informacija koje mogu javnost dovesti u zabludu, piše N1.

Lavrov nije došao u posjetu Beogradu jer su Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija onemogućile prelijetanje aviona kojim je šef ruske diplomatije trebao sletjeti na aerodrom u Beogradu, i time onemogućile njegov dolazak.

Dotako se i PIC-a.

Vijeće za provođenje mira (PIC) je samoorganizovano tijelo koje mandat ne crpi ni iz Dejtonskog sporazuma niti iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, smatra član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik u objavi na Twitteru poručuje da samoorganizovanje Vijeća jeste konstatovano od strane UN, ali oni nisu tijelo koje je UN osnovao, poput Unmika na Kosovu.

“Stoga sve što oni odluče i sve što zaključe pravno ni politički ne obavezuje nikoga ni u BiH, ali ni van nje. Sami učesnici Londonske konferencije na kojoj je osnovano Vijeće za provođenje mira govorili su da je u pitanju pravna besmislica, blef, jer su, tobože, morali nešto da učine”, poručio je Dodik u trenucima dok PIC zasjeda u Sarajevu.

PIC, prema Dodikovom mišljenju, “nije ništa drugo do remetilački faktor u BiH, kojoj pokušavaju da oduzmu ionako upitan suverenitet”.

“Vijećeza provođenje mira, sve i da je legalan i legitiman, u BiH više nema šta da traži, ovdje vlada mir od 1995. godine pa je i komično da se kolonijalna uprava i dalje krije iza imena u kojem stoji da im je misija provođenje mira”, zaključio je Dodik u Twitter objavi. .

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.