Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon dešavanja u Briselu u vezi BiH: “Važan korak ka kandidatskom statusu”

“Sporazum parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine o principima za osiguranje funkcionalne države uz pomoć rukovodstva Evropske unije važan je korak ka kandidatskom statusu BiH”, izjavila je bh. ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

– Napredak ka članstvu u EU je želja većine stanovnika BiH, te jedini put ka trajnoj stabilizaciji i napretku BiH i cijele regije.

U teškim političkim okolnostima, velika većina lidera parlamentarnih stranaka je pokazala odgovornost i na prvo mjesto stavila interes građana. Vjerujemo da će to Evropska unija prepoznati i vrlo brzo odobriti kandidatski status – navela je Turković.

Istakla je da to može biti snažan poticaj za reforme i poruka građanima kome da povjere svoju i budućnost svoje djece.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i članovi Predsjedništva BiH usvojili su na jučerašnjem sastanku u Briselu sporazum “Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu”, objavili su iz Evropske unije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ocijenio kako je to važan iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Politički sporazum kojeg su sinoć u Briselu prihvatili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan je iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Principi i obaveze iz Sporazuma predstavljaju mapu puta koja ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji već osigurava bolju funkcionalnost naših institucija i usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili Sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa.

Zahvaljujem se predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na angažmanu i podršci u usaglašavanju i prihvatanju Sporazuma – poručio je Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.