Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u posjeti Singapuru, sastala se sa predsjednicom države

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, sastala se 19. augusta 2022. godine, sa predsjednicom Republike Singapur Halimah Yacob.

U okviru radne posjete, a povodom 30. godišnjice singapurskog priznanja Bosne i Hercegovine, ministrica Turković je održala sastanke i sa drugim visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ministrica Turković je na sastanku sa predsjednicom Yacob istakla da su naše zemlje multietničke i multireligijske, te da je važno u daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, prenositi pozitivna iskustva i prakse u Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je Singapur jedna od najrazvijenijih zemalja u svijetu.

Ministrica je upoznala sagovornicu sa potencijalima naše zemlje, trenutnim izazovima s kojima se naša zemlja suočava, ističući problem neprihvatanja sudskih presuda, što dovodi do negiranja genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca.

Predsjednica Yacob je istakla da naše dvije zemlje imaju prijateljske odnose od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1. novembra 1995. godine. Navela je da su Bosna i Hercegovina i Singapur multikulturalne zemlje, te naglasila važnost izgradnje kohezivnih društava i zaštite zajedničkih prostora za sve, bez obzira na rasu, jezik ili religiju.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti ekonomskog razvoja, saradnje u oblasti obrazovanja i razmjene studenata i mladih. Također, razmijenjena su mišljenja i o ratu u Ukrajini, te posljedicama rata u cijelom svijetu.

U okviru posjete Singapuru, ministrica Turković se sastala i sa višom državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu nacionalnog razvoja Sim Ann, koja je ujedno i članica državnog parlamenta.

Istaknuta je važnost uspostavljanja bilateralnih konsultacija, tokom koji će se definisati oblasti od zajedničkog interesa, te su naglašene mogućnosti saradnje u oblastima proizvodnje hrane, jačanja trgovinske razmjene i namjenske industrije.

Ministrica Turković je održala sastanak i sa državnom ministricom za Ministarstvo trgovine i industrije i Ministarstvo kulture, zajednice i omladine, članicom državnog parlamenta Low Yen Ling.

Ministrica Turković je istakla važnost jačanja trgovinske razmjene, te naglasila da postoje brojne oblasti za singapurske kompanije da investiraju u našu zemlju, napominjući potencijale i prednosti bh. tržišta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.