Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković: “Postoji mogućnost da međunarodne snage budu primorane da se iz BiH povuku!”

Postoji mogućnost da za nešto više od dva mjeseca međunarodne vojne snage koje čuvaju mir u Bosni i Hercegovini budu primorane da se povuku iz naše države, izjavila je za portal Radiosarajevo.ba šefica bh. diplomatije i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Podsjetimo, kako se približava novembar kada bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) trebalo odlučiti o produženju misije EUFOR-a, postoje sve ozbiljniji nagovještaji da bi zvanična Moskva mogla blokirati prisustvo međunarodnih snaga u našoj zemlji.

Američki demokratski i republikanski senatori predložili su početkom ovog mjeseca nacrt zakona usmjeren, osim na borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, i na rješavanje mogućih problema s produženjem misije europskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini.

Senatori su zatražili da – u slučaju da Rusija blokira produženje misije EUFOR-a u BiH – NATO jača svoje kapacitete u zemlji!

“Početkom novembra ove godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda bi trebalo, u redovnom postupku, razmatrati produžetak mandata vojnoj misiji Althea u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu trenutne geopolitičke okolnosti, imamo razloga biti zabrinuti da bi moglo doći do blokade donošenja odluke o produženju mandata, nadamo da neće doći do takvog ishoda, uz podsjećanje da je Misija EUFOR u Bosni i Hercegovini već godinama jedan od stubova sigurnog okruženja u našoj državi”, kazala je za Radiosarajevo.ba Turković.

Prema njezinim riječima, Bosna i Hercegovina, uprkos značajnom napretku, i dalje je izložena različitim pokušajima destabilizacije, kako iznutra tako i izvana.

“To se posebno odnosi na područja gdje su tokom rata u Bosni i Hercegovini počinjeni strašni zločini.

Povlačenje međunarodnih vojnih snaga bio bi težak udarac građanima Bosne i Hercegovine koji su se vratili na svoja ognjišta u Republici Srpskoj sa kojih su protjerani i gdje i danas trpe različite vrste diskriminacije, uznemiravanja i zastrašivanja.

Posebno je značajno prisustvo međunarodnih vojnih snaga u Brčkom”, dodala je.

Već mjesecima, dodala je Turković, razgovaramo sa međunarodnim partnerima o ovom izazovu.

“Vrlo jasno smo iznijeli sve argumente i dobili smo uvjeravanja da se, na najvišem nivou i to među državama G7, razmatraju sve opcije koje će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, kazala je Turković za Radiosarajevo.ba.

Potvrdila je i da su bh. institucije u komunikaciji sa NATO komandom u Briselu koja je, također, upoznata sa situacijom.

“Pred nama su izazovne sedmice, u političkom, ali i sigurnosnom smislu.

Od suštinske je važnosti da u Bosni i Hercegovini ne bude smanjeno, a ni u kom slučaju, povučeno međunarodno vojno prisustvo, tim prije što događaji iz Ukrajine stvaraju dodatnu bojazan i nesigurnost, ali i latentnu opasnost od destabilizacije koji smo gledali cijelu ovu godinu, kroz blokade, pritiske i političke ucjene”, zaključuje Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.