Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković zbog ovoga apsolutno ne krije ljutnju: “Apsolutno neodgovoran i politički nezreo potez Dodika”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kritikovala je jučerašnje glasanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika protiv davanja agremana novo ambasadoru Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu.

Turković je u objavi na Facebooku napisala da je to “apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u entitetu RS.”

Ističe da zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milionski vrijedni projekti Evropske unije i Njemačke za RS su blokirani i na čekanju.

“Njemačka je jedan od vodećih najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine, ali i brojnih kompanija iz Republike Srpske, koje ovise od izvoza u Republiku Njemačku”, kazala je Turković.

Podsjeća da je Njemačka prema zvaničnim podacima najvažniji trgovinski partner kompanija iz RS odmah iza Srbije i Italije.

“Robna razmjena sa Njemačkom je deset puta veća od robne razmjene sa Rusijom!

Odbijanje saglasnosti za agreman njemačkog ambasadora je čin političara koji nanosi stetu vlastitom narodu i koji se nepovratno vezao za antievropsku politiku i za šta sigurno nema podršku građana”, istakla je.

Također, Turković navodi da je Republika Njemačka jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine i cijelog regiona i najvažniji ekonomski i razvojni partner tokom decenija obnove države Bosne i Hercegovine.

“Pokušaji vještačkog narušavanja odnosa, a ovdje je riječ upravo o tome, donijet će štetu, i već je donosi, samo Dodikovoj politici i, nažalost, građanima iz manjeg bh. entiteta.

Velika većina građana ostaju predani partneri i prijatelji Republike Njemačke”, stoji u objavi ministrice Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.