Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković iznijela teške optužbe: “Vlada RS-a preko Zorana Tegeltije blokira prestanak ovisnosti BiH o ruskom plinu”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, optužila je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je iznio niz neistina u vezi sa izgradnjom plinovoda na sastanku sa ambasadorom Rusije u BiH, Igorom Kalabuhovom.

Turković je kazala da je Dodikova tvrdnja da Bošnjaci u Vijeću ministara BiH nisu htjeli glasati o tome apsolutno izvrtanje teza.

“Dodik je prešutio pravu stranu priče. A, to je da Vlada RS-a, preko predsjedavajućeg VM BiH Zorana Tegeltije, blokira projekt izgradnje južne interkonekcije putem koje bi BiH prestala biti ovisna o ruskom plinu!”, napisala je Turković.

Podsjetila je da je na jednoj od nedavnih sjednica Vijeća ministara BiH Tegeltija je predložio da se u jednoj odluci glasa za izgradnju plinovoda prema jugu i izgradnju novog plinovoda prema Srbiji.

Turković tvrdi da je takav način odlučivanja apsolutno neprihvatljiv iz više razloga, a i Ured za zakonodavstvo je upozorio na na niz pravnih propusta u navedenom predlogu.

“Međutim, postoji suštinska razlika između ova dva projekta – jedan, južna interkonekcija kojom bi BiH mogla dobijati plin iz drugih izvora, a ne samo iz Rusije, ima sve saglasnosti i pozitivna mišljenja te jasnu osnovu i interes za BiH.

Dok, drugi, novi plinovod prema Srbiji, još nema niti jedne saglasnosti, niti su ispoštovane procedure predlaganja, niti za njega ima dokazana potreba.

Južna interkonekcija je od suštinskog značaja za daljnji razvoj distributivne mreže u BiH, kao i za sigurnost snabdijevanja gasom čitave BiH”, pojasnila je ministrica vanjskih poslova.

Kaže kako sigurnost snabdijevanja podrazumijeva osiguravanje dva ulaza prirodnog gasa u BiH čime će se moći u svakom trenutku odgovoriti na potrebe potrošača u prirodnom gasu te anulirati bilo kakve ucjene na postojećem pravcu snabdijevanja, kojima smo bili svjedoci proteklih godina.

“Također, realizacijom projekta bi se omogućio i pristup većem broju izvora snabdijevanja, odnosno pristup izvorima gasa iz LNG terminala Krk (HR), Kaspijske regije (TANAP – Transanadolijski gasovod, TAP – Transjadranski gasovod i IAP – Jonsko-jadranski gasovod), gasnih čvorišta EU (Alžirski, Norveški, itd.), te pristup skladištima gasa u regiji.

S druge strane, novi istočni gasovod prema Srbiji nema pribavljene saglasnosti niti je dokazan osnov niti interes za Bosnu i Hercegovinu da gradi novi veliki plinovod prema Srbiji, odnosno prema ruskom izvoru plina”, poručila je Turković.

Zaključila je da Dodik pričom o plinovodu prema Srbiji nema namjere izgradnje već samo blokiranja projekata kojim će se umanjiti ovisnost BiH od Rusije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.