Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković se obrušila direktno na zastupnicu u Evropskom parlamentu Željanu Zovko: “Njenim zlonamjernim tvrdnjama ne vjeruje niko u Briselu, a sve manje i u Zagrebu”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na izjave zastupnice u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske Željane Zovko.

Turković je navela da “izjave koje su prenijeli mediji, a u kojima optužuje bošnjačke političare zbog toga što BiH nije dobila kandidatski status za EU, predstavljaju grubu i zlonamjernu zamjenu teza, a sa namjerom da se obmane javnost i pokuša isposlovati amandman u rezoluciji Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, koji bi pozvao da dodatnu etničku podjelu i diskriminaciju”.

“Zlonamjerno iznesenim tvrdnjama Željane Zovko ne vjeruje niko u Briselu, a sve manje i u Zagrebu. Sasvim je jasno da Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status, jer nisu ispunjeni uvjeti, a uvjeti nisu ispunjeni, jer su politike koje žele cementirati podjele zagovarale blokade, opstrukcije i ucjene.

Krajnje je vrijeme da se prestane sa insistiranjem i lobiranjem da se u BiH uvede diskriminatorni izborni model, protivan evropskim standardima, protivan mišljenju Venecijanske komisije i protivan volji većine građana Bosne i Hercegovine.

Bosansko-hercegovački političari koje spominje Zovko se zalažu za evropske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava, prava svakog pojedinca da ravnopravno bude biran i da bira, za mir i primjenu zakona,te za spriječavanje svih aktivnosti i pojedinaca koji prijete da ruše postignuti napredak i mir u Bosni i Hercegovini i u regiji.

Ohrabreni smo podrškom koju dobijamo u svijetu, te izolovanošću pojedinaca i stavova kakve iznose pojedini političari. Još jednom pozivamo sve da se udružimo u izgradnji društva koje će biti po mjeri svih državljana Bosne i Hercegovine i koje će imati u fokusu bolji život za sve.

To treba da bude mjerilo vrijednosti i u izgradnji države i u izradi Izbornog zakona”, navela je Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.