Ministrici Biseri Turković pukao film, prozvala i Tužilaštvo BiH: “Tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražila je da pozove na krivičnu odgovornost “zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje”.

“Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić su danas, na sjednici Vijeća ministara BiH, svojim glasanjem protiv Odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu.

Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje.

Također, tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Na ovaj način ne samo da je spriječeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

Ovo je dukobo nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid”, navela je Turković.

inače, Turković je uputila instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, imajući u vidu Rezoluciju Evropskog parlamenta od 9. januara 2009. godine kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te uvažavajući rezolucije i stavove drugih zemalja širom svijeta, i presude međunarodnih sudova, da postupaju na sljedeći način.

Kako se navodi sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadora-šefova DKP misija) su na dan 11.07.2022. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola. Kako je saopćeno, sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH su u obavezi da pošalju cirkularnu notu (obavijest, svima na znanje) o obilježavanju 27. godišnjice genocida nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i zemljama koje pokrivaju nerezidentno, odnosno međunarodnim organizacijama pri kojima su akreditirane, te svim stranim DKP-ima u zemlji prijema i inostranim misijama akreditiranim pri pomenutim međunarodnim organizacijama.

Također, naglašeno je da sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine, istovremeno, su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe 11. juli 2022. godine, kao Dan sjećanja na nevine žrtve genocida sa šireg područja Srebrenice i Podrinja, kao i na sve ostale nevine žrtve sa prostora Bosne i Hercegovine, regije, te cijelog svijeta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.