Ponovo veliki protesti rudara, pridružili su im se građani i njihove porodice i pružaju im podršku u Kaknju

Veliki broj rudara, njihovih porodica i drugih građana okupili su se večeras ispred direkcije ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj u znak podrške.

I ispred kapije rudnika Mramor u Tuzli danas je organizirano potpisivanje peticije podrške rudarima a zatim je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) za večeras organizirao skup podrške ispred zgrada direkcija rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika BiH, danas je kazao kako očekuju da će se na ovaj poziv odazvati veliki broj ljudi.

Bit će tu radnici, članovi njihovih porodica, građani… Mislimo da će u svim gradovima okupljanja biti masovna – navodi Husić, kazao je.

Večeras tačno od 18 sati rudari, njihove porodice ali i veliki broj građana okupili su se ispred direkcije Rudnika mrkog uglja Kakanj kako bi pružili podršku rudarima u ispunjenju ranije upućenih zahtjeva.

U Kaknju, kao maloj općini, skupovi u većem broju je iznenađenje što pokazuje koliko je rudarski grad spreman stati uz svoje rudare i zadržati epitet “rudarskog grada”.

Podsjećamo, u utorak su rudari rudnika koji posluju u okviru koncerna JP Elektroprivreda BiH održali proteste ispred zagrade Vlade Federacije BiH kako bi se ispunili njihovi zahtjevi, da bi dan kasnije prekinuli štrajk i vratili se kućama ali bez nastavka proizvodnje koja ni do danas nije pokrenuta.

Rudari su, između ostalog, zahtijevali smjenu Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda; smjenu direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji se jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP EP stavili u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o random učinku, te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH u visini od 1.000 KM.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.