Predsjednik Republičke izborne komisije: Tuča na biračkom mjestu u Novom Pazaru, reagovala i policija

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Srbije Vladimir Dimitrijević izjavio je da su jutros u 7 sati otvorena sva biračka mjesta u Srbiji, osim biračkog mjesta u Novom Pazaru, gdje je došlo do tuče članova biračkih odbora.

“Došlo je do tuče, kako smo obavješteni od strane biračkog odbora. Policija je na licu mjesta i to biračko mjesto bit će uskoro otvoreno. Gotovo je nevjerovatno da od 8.267 biračkih mjesta imamo problem samo na jednom.

Ovo je praznik demokratije, jer se danas održavaju izbori za predsjednika Republike, parlament, za lokalne izbore u gradovima Beograd i Bori i još 12 jedinica lokalne samouprave“, rekao je Dimitrijević.

On je ponovio da pravo glasa ima 6.502.307 birača, a da će Srbi iz Kosova glasati na biračkim mjestima u općinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

Birači u inostranstvu mogu glasati na 77 biračkih mjesta u 34 zemlje. Izlaznost na izborima u Srbiji do 9 sati bila je 5,1 posto…

Ove nedjelje se u Srbiji održavaju parlamentarni, predsjednički, kao i izbori na nivou Beograda. Sva istraživanja ukazuju da će Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić opet pobijediti na svim nivoima. A ako postoji neka neizvjesnost, ona postoji u Beogradu.

O izborima koji slijede je za Dnevnik 2 Federalne televizije govorio novinar Dragoljub Petrović.

On je istakao da su u predizbornoj kampanji životne teme bile sekundarna stvar: “Aleksandar Vučić, kao čovjek koji raspolaže državnim resursima, obećavao je razne priče o životnim temama.

Opozicija je najviše koristila njegove mnogobrojne afere koje nisu razjašnjene. Patriotske teme su korištene u režimskim medijima”.

Tu dodaje da su glavnog Vučićevog protivkandidata Zdravka Ponoša pitali da se izjasni o napuštanju Knina tokom rata u Hrvatskoj, odbrani Srbije tokom NATO-ove intervencije i genocidu u Srebrenici – da bi ga mogli, kako kaže, razvlačiti po režimskim tabloidima.

Petrović navodi kako se najviše očekuje od izbora u Beogradu zato što postoji velika vjerovatnoća da bi opozicija, kada bi osvojila određeni broj mandata za Skupštinu, mogla da se ujedini i napravi većinu u odnosu na Vučića.

Što se tiče predsjedničkih izbora, situacija je teška, smatra on – Vučić ima sve medijske resurse, birači su podmićivani: “Ponoš bi, kada bi izlaznost bila nevjerovatnih 70 posto, možda uspio da otjera Vučića u drugi krug, što bi bio Vučićev poraz sam po sebi – on se osjeća jako moćan, mediji su kod njega, mašinerija koja prijeti”.

Za parlamentarne izbore opozicija ima velike šanse, ali će Vučić s koalicionim partnerima imati neku većinu.

Ne treba ništa isključiti, ali Petrović podsjeća kako je opozicija najviše insistirala na velikoj izlaznosti jer bi to značilo da bi se Vučić “našao u neobranom grožđu”.

Što se odnosa prema agresiji Rusije na Ukrajinu tiče, Petrović kaže kako dolaze dani u kojima će pritisak biti mnogo žešći i kada će Vučić opet biti “u neobranom grožđu” – da se odredi o tome i da uvede neke sankcije, čemu se on otima, a što bi moglo izazvati i neke proteste desnijeg korpusa na političkoj sceni.

Za glasanje na opštim izborima u Srbiji, koji će se održati 3. aprila, prijavilo se 38.876 ljudi iz inostranstva. To je kako navodi Republička izborna komisija (RIK) najveći broj birača od kada se izbori provode van Srbije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.