Šefica bh. diplomatije Bisera Turković: “Kao član britanskog parlamenta, Bob Stewart zagovara interese BiH i njenih građana!”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković odala je počast žrtvama zločina u selu Ahmići, kod Viteza, 16. aprila 1993. godine, prenosi Anadolija.

– Na današnji dan prije 29 godina zločinci iz jedinica Hrvatskog vijeća odbrane počinili su jedan od najstrašnijim zločina protiv čovječnosti ubivši 116 Bošnjaka u selu Ahmići. Zločin je počinjen na posebno svirep način, žrtve su spaljene, a među ubijenim su cijele porodice. Sva tijela ubijenih još uvijek nisu pronađena- navodi se u izjavi Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH prisjetila se i britanskog oficira iz sastava UNPROFOR-a pukovnika Boba Stewarta koji je među prvima s timom stigao na mjesto zločina.

– Na ovaj dan želim spomenuti i britanskog oficira iz sastava UNPROFOR pukovnika Boba Stewarta koji je među prvima stigao na mjesto ovog zločina. Doprinos pukovnika je bio ključan da se otkrije i sačuva strašna istina o ovom zločinu, za koji je i Haški tribunal osudio dio odgovornih. Pukovnik je i danas jedan od velikih prijatelja BiH i kao član britanskog parlamenta zagovara interese BiH i njenih građana – izjavila je Turković.

Položili cvijeće i odali poštovanje žrtvama

Danas je obilježena 29. godišnjica od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza, sa koje je poručeno kako se neće odustati od traganja za pravdom i istinom, kao i za nestalima.

U sklopu obilježavanja 29. godišnjice masakra proučen je Jasin-i-šerif na Centralnom šehidskom mezarju u Vitezu i održana komemoracija u Ahmićima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i brojne druge delegacije nekoliko nivoa vlasti položili su cvijeće i odali poštovanje žrtvama masakra u Ahmićima.

U Ahmićima je otkrivena i spomen-ploča Dobrili Kalabi, koja je ubijena 5. jula 1993. godine snajperom u Vitezu, na radnom zadatku za britanske snage UNPROFOR-a suprotstavljajući se počiniocima i osuđujući zločine počinjene u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.

O njenoj hrabrosti govorio je Bob Stjuart, član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, pukovnik u penziji i bivši komandant britanskih snaga UNPROFOR-a na ovom području.

Stewart je kazao kako je danas u Ahmiće došao sa svojim oficirima koji su s njim tu bili i prije 29 godina.

– Nema nijedne osobe koja nije duboko osjetila ono što su otkrili i naši ovdje. Želim reći svima da mi u Ujedinjenom Kraljevstvu zaista razmišljamo i stalo nam je do onoga što se desilo u BiH – rekao je Stewart.

Znak za napad

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, pripadnici jedinica za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Džokeri” i “Maturice” izvršili su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

Traga se za posmrtnim ostacima još 15 žrtava, a ove godine, 7. maja, devet šehida ubijenih u Ahmićima bit će ukopano na Šehidskom mezarju u Vitezu.

S komemoracije u Ahmićima upućen je apel za pomoć u potrazi za nestalima i zadovoljavanje pravde. Istaknuto je kako se, tražeći istina, gradi suživot.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakru, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora. Na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.