Šefica diplomatije BiH Bisera Turković i senator Roger Wicker u Washingtonu: Jasno je da se izbori moraju održati

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković sastala se u Washingtonu sa senatorom Rogerom Wickerom.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i u regiji u kontekstu promijenjenih geopolitičkih okolnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Tokom vrlo otvorenog razgovora sa utjecajnim senatorom, koji je godinama bio značajno angažiran u pogledu BiH, razmotrena su najvažnija pitanja funkcioniranja državnih institucija, reformskih procesa i borbe protiv korupcije.

Nedvosmisleno je poručeno kako se izbori moraju održati u skladu sa zakonom.

Senator Wicker je istaknuo da SAD ima kontinuitet konstruktivnog angažmana u Bosni i Hercegovini te da nove okolnosti daju osnov i za pojačanu ulogu zajedno sa evropskim partnerima, a u smislu očuvanja stabilnosti i omogućavanja napretka BiH ka članstvu u EU i NATO.

Podsjećamo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković dala je intervju za ugledni francuski list „Liberation“, u kojem je, između ostalog, istakla da se BiH suočava sa najozbiljnim prijetnjama Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Došli smo u fazu kada je ozbiljno ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, kada se otvoreno, ne samo prijeti, nego i radi na otcjepljenju jednog dijela države.

I to onog dijela koji je tokom rata etnički očišćen, a na kojem se danas slave ratni zločini i zločinci i gdje se ponovo stvara atmosfera straha i nacionalizma.

Da, ugrožen je i mir i napredak koji je uz velike napore postignut tokom proteklih 26 godina.

Bojim se da je neko zamislio da, u okolnostima pandemije, kada svijet gleda u drugom pravcu, kada su SAD i EU okrenuti krizi i Ukrajini i drugim dijelovima svijeta, ponovo pokuša ostvariti ratne ciljeve i kapitalizirati etničko čišćenje, genocid i ratne zločine, navela je između ostalog Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.