Svečanom sjednicom Senata UNSA obilježene 73 godine rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu

Svečana sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, kojom je obilježeno 73 godine rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu, upriličena je u petak 2. decembra 2022. godine u Gradskoj vijećnici Sarajevo.

Upravo u Vijećnici 1949. godine održana je prva Univerzitetska skupština Univerziteta u Sarajevu, a za njegovog prvog rektora izabran dr. Vaso Butozan. U ozračju koje je bilo obilježeno zajedništvom koje je možda bez presedana u našoj savremenoj povijesti, uspostavljena je institucija koja je u samim temeljima bosanskohercegovačke države i društvene zajednice, te je i danas posvećena ideji zajedništva među ljudima i narodima.

Obilježavanje godišnjice, pa tako i ove 73. Univerziteta u Sarajevu bila je jedinstvena prilika da se na trenutak podsjetimo na rezultate ostvarene u prethodnom periodu.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je da Univerzitet u Sarajevu radi i razvija se u nastojanju da opravda svoju ulogu visokoobrazovne institucije koja jeste neodvojivi dio savremenog bosanskohercegovačkog društva i države.

Između ostalog, u svom obraćanju osvrnuo se na razvoj savremenih i dinamičkih studijskih programa, naučno-istraživačke projekte i porast naučne produkcije, ostvarenu akademsku, finansijsku i pravnu integraciju Univerziteta, proces informatizacije, saradnju sa javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i saradnju koja se odvija na nivou Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH, saradnju sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH, internacionalizaciju Univerziteta , podršku Skupštine Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, te uspjehe koji se tiču kapitalnih ulaganja u infrastrukturu.

„I pored očiglednih iskoraka, nastavljamo našu borbu za punu autonomiju Univerziteta u Sarajevu i akademske slobode jer samo autonoman i slobodan univerzitet može biti predvodnik općeg društvenog napretka.

Reforme i ciljevi ostvareni u proteklom periodu rezultat su našeg zajedničkog rada i truda, svih članica Univerziteta, nastavnog, stručnog, administrativno-tehničkog osoblja, i naše zajedničke opredijeljenosti za izgradnju modernog integriranog Univerziteta koji će unaprijediti našu izvrsnost, generirati zdravu akademsku atmosferu i njegovati trajni fokus na postizanje pozitivnih rezultata i ostvarivanje naših strateških ciljeva“, istakao je rektor Škrijelj, te dodao:

„Orijentacija Univerziteta u Sarajevu jeste i mora biti daljnja integracija u svjetske akademske tokove, jer samo tako možemo ostvariti svoju osnovnu misiju – prosperitet i progres društva u cjelini“.

Na Svečanoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu obratili su se akademik prof. dr. Muris Čičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru u ime Rektorske konferencije/zbora BiH, gospodin Haris Bašić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva, prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, gospodin Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, i prof. dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik prof. dr. Muris Čičić naglasio je da su Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Univerzitet u Sarajevu komplementarne institucije koje u zadnjih nekoliko godina sve bolje sarađuju, institucije sa zajedničkim ciljevima, zajedničkim zadacima i zajedničkim stremljenjima.

„Većina članova Akademije nauka i umjetnosti BiH, većina akademika potiče sa Univerziteta u Sarajevu. Znači Univerzitet u Sarajevu je uglavnom naša matična institucija. U tom pitanju mi često i ne pravimo razlike između poimanja Univerziteta u Sarajevu i poimanja Akademije nauka i umjetnosti. Ono na čemu se bazira naša saradnja jesu međunarodni standardi, otvorenost prema svijetu, otvorenost prema saradnji, te naučnoistraživački i umjetnički projekti koji karakterišu naš rad“, naveo je akademik Čičić, te dodao da je u ovom teškom, neizvjesnom i narušenom okruženju važno kakve odluke donosimo danas jer će one odrediti kako će buduće generacije živjeti.

U ime Rektorske konferencije/zbora BiH obratio se prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, te podsjetio da se Univerzitet u Sarajevu, od osnivanja do danas, razvijao najprije u svojoj organizacijskoj strukturi utemeljenjem novih fakulteta i instituta, da bi dvadesetak godina kasnije nepovratno i povijesno utjecao na osnivanje visokoškolskih ustanova, univerziteta i u Banja Luci, Tuzli, Mostaru, a nešto kasnije i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Dodao je da to potvrđuje kako je svima Univerzitet u Sarajevu Alma mater – majka hraniteljica.

„Jak Univerzitet u Sarajevu jednako je jako društvo i jaka država. Dosta je više da nas sažalijevaju. Bilo tko. Hajdemo konačno pokazati Europi i svijetu kakvi smo, koliko smo kvalitetni i koliko možemo. Neka predvodnik te snage bude i dalje akademska zajednica na čelu s Univerzitetom u Sarajevu“, poručio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.

Poruke i čestitke u ime Grada Sarajeva i gradonačelnice dr. Benjamine Karić uputio je gospodin Haris Bašić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva. „Iza Vas su 73 uspješne, vrijedne, hrabre godine djelovanja. Vi ste bastion znanja i napretka. Svoju viziju kontinuirano ostvarujete i širite. Vi ste istinsko jezgro naučne misli, obrazovanja, istraživačkog i stručnog rada, akademske izvrsnosti, integriteta svakog studenta“, istakao je gospodin Bašić, te poručio da će Univerzitet u Sarajevu u Gradu Sarajevu uvijek imati podršku svojim razvojnim i promotivnim projektima, koji će rezultirati stavljanjem studenta u središte obrazovnog procesa.

Prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, smatra da javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata sa svim dostignućima Univerziteta u Sarajevu, te sa onim što je intelektualno naslijeđe naše zemlje, a što se čuva, kako je navela, u prostorima i seharama Univerziteta u Sarajevu.

„Očekujem da će u narednim godinama biti intenzivirane aktivnosti koje će efektnije predstaviti ovo naslijeđe. Vlada Kantona Sarajevo je opredijeljena da u partnerstvu sa Univerzitetom u Sarajevu razvija moderni ekosistem nauke, visokog obrazovanja i inovacija, te da omogući stvaranje univerziteta četvrte generacije koji će postati predvodnik promjena“, navela je ministrica Nikolić.

Podsjetila je da je Vlada KS, između ostalog, izdvojila rekordna sredstva za nauku u ovoj godini, omogućila i podržala inicijativu Kampus u parku, podržala rekonstrukciju i obnovu Prirodno-matematičkog fakulteta i Stomatološkog fakulteta sa klinikama, omogućila započinjanje rekonstrukcije zgrade Fakulteta zdravstvenih studija, poduzela niz aktivnosti u izgradnji zakonodavnog okvira, te započela aktivnosti na pripremi Strategije razvoja visokog obrazovanja i nauke, kao i set aktivnosti u kojima Vlada i Ministarstvo nastoje podržati rad i razvoj Univerziteta u Sarajevu.

„Nadam se da ćemo nastaviti razvijati jak partnerski odnos i da će nam se priključiti i ostale interesne grupe i da ćemo zajedničkim snagama stvoriti zemlju u kojoj će biti ugodno živjeti i gdje će kreacije i inovativnost biti dio svakodnevnice“, poručila je ministrica Nikolić.

Gospodin Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, naglasio je: „Danas, nakon toliko godina i pored bezbroj izazova, Kanton Sarajevo, kao osnivač ove krovne obrazovne institucije, može biti ponosan na svoj Univerzitet, koji svojom bogatom i uspješnom tradicijom, od svog osnivanja, neprekidno, pa do danas, ulaže u rats i razvoj – kako svoj, tako i u rast i razvoj cjelokupnog društva i države“, te dodao:

„Ono što je za sve nas zajedničko i što treba da nam predstavlja i zajednički cilj jeste raditi i stvarati sigurno okruženje za mlade ljude i nove generacije, kako bi mogli realizovati svoje želje i planove u budućnosti i biti čvrst oslonac razvoju države Bosne i Hercegovine, a u tome će i Skupština Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo nastaviti pokazivati svoje opredjeljenje i pružati podršku svim progresivnim koracima na tom putu“. Gospodin Okerić je poslao i tri poruke, odnosno kako je rekao tri nade, želje: „Da politika i Uprava više slušaju vašu pamet. Da vi više osluškujete svoje studente i njihove buduće poslodavce. Da smo više svjesni, svi, da jedni bez drugih ne možemo opstati“.

Prof. dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, je istakao da je obilježavanje 73 godine od osnivanja Univerziteta u Sarajevu velika čast, ali i odgovornost. „Univerzitet u Sarajevu je najstarija visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini.

U ove 73 godine Univerzitet u Sarajevu je postao sinonim za vrhunsko obrazovanje. Uspješno smo savladali sve izazove i reforme i ostali smo visokoškolska institucija broj 1 u Bosni i Hercegovini i sigurno među najboljim visokoškolskim institucijama u regionu.

Naši studenti koji završe neki od fakulteta sa Univerziteta u Sarajevu gdje god odu u inostranstvo pokazuju vrhunske radne, ljudske i profesionalne sposobnosti. Možemo slobodno reći da niti u jednom aspektu ne zaostaju za svršenicima najvećih evropskih i svjetskih univerziteta“, istakao je predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da je u njegovoj političkoj karijeri kvalitetno i vrhunsko obrazovanje uvijek bilo jedan od njegovih najvažnijih prioriteta, te da će tako ostati i dalje. „Zašto mi je to toliko bitno? Zato što je društvo znanja i kompetencija i meritokratije jedini garant opstojnosti države Bosne i Hercegovine i našeg naroda. Narodi koji su fokus stavljali na nauku i obrazovanje su uvijek jačali svoje nacionalno tkivo. Osnovni supstrat društva su uvijek bili obrazovani i kvalitetni ljudi.

Narodi koji su zapostavljali nauku i obrazovanje obično su doživljavali intelektualni mrak, koji obično prethodi svakoj drugoj vrsti mraka. Historija je to nebrojeno puta pokazala. Zato ću se uvijek zalagati da najvažnije funkcije u državi i društvu obavljaju najkvalitetniji i najobrazovaniji ljudi. I to je preduslov za jačanje države i državnih institucija“, poručio je prof. dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Ovom svečanom prigodom u Gradskoj vijećnici Sarajevo upriličena je Izložba prigodnih fotografija iz arhiva Rektorata Univerziteta u Sarajevu: Razvoj Univerziteta u Sarajevu od osnivanja do danas.

Sedamdeset treću godišnjicu Univerziteta obilježit će brojni događaji u okviru Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu: svečana promocija diplomanata i magistranata, promocija doktora nauka UNSA, promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu dodjela počasnog doktorata dr. Edmondu Offermannu, dodjela priznanja Ambasador Univerziteta Ismailu Abu al-Bandori, kreativna umjetnička radionica, simpozij „Muzika u društvu“, završni koncert muzičkog kampa za mlade virtuoze, te dodjela nagrada za naučni/umjetnički rad akademskog i naučnoistraživačkog osoblja Univerziteta u Sarajevu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.