Tužilaštvo je moralo reagovati, nema smisla više čekati: Koalicija “Država” podnijela brojne krivične prijave, na meti Dodik, ali i Stanivuković

Koalicija Država održala je danas konferenciju za medije u Sarajevu, a povod je bio podnošenje dvije krivične prijave Tužilaštvu BiH, zbog koruptivnih radnji i udara na ustavni poredak BiH, kao i zbog obilježavanja neustavnog Dana entiteta RS.

Prijave su danas u 09:00 sati predali Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat ove koalicije za člana Predsjedništva BiH, Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i Adis Arapović, predstavnik Pokreta RED. Oni su se i obratili javnosti, s pozivom svim probosanskim snagama na zajedničko djelovanje u ovom teškom periodu za Bosnu i Hercegovinu.

“Država se ne brani saopćenjima nego konkretnim akcijama. Mi smo jutros zbog toga podnijeli dvije krivične prijave. Ukoliko američki sistem ima informacije za velike koruptivne radnje i one protiv Ustava ove zemlje, naše pravosuđe je moralo reagirati.

Prva krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, Mirsada Kukića, Milana Tegeltije i ATV-a, a druga se odnosi na proslavu neustavnog dana RS-a, od Željke Cvijanović i drugih zvaničnika do Draška Stanivukovića. Pozivam sve zdrave snage da se borimo, vrata ove koalicije su otvorena za sve koji su za pravni sistem i protiv ovog grubog narušavanja i ugrožavanja naše zemlje.

Ništa ne može zamijeniti institucije države i mi ćemo se za njih nastaviti boriti”, rekao je Mirsad Hadžikadić.

Politike podjela i širenje straha i nacionalizma, dovele su Bosnu i Hercegovinu u najteži periodu u posljednjih nekoliko decenija, rečeno je.

“Pozivamo EU i druge zemlje da slijede ono što su uradile SAD sa sankcijama. Tražimo i od Predsjedništva BiH da uputi diplomatsku notu, prije svih Srbiji i Rusiji, i drugim zemljama koji su poslali svoje izaslanike na neustavnu proslavu dana RS-a.

Vjerujem da su fer i pošteni izbori neophodni i stoga koalicija Država! zalaže se za promjene izbornog zakona u tehničkom smislu i uvjeren sam da će nove političke snage nakon oktobra 2022. odvesti Bosnu i Hercegovinu u pravcu koji će omogućiti svim građanima bolji život”, izjavio je Senad Šepić.

Vrijeme je za konkretne poteze onih koji imaju kapacitet da promijene trenutno stanje i izgrade državu kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju.

Adis Arapović je pozvao Christiana Schmidta da obuzda javno nasilje, kao i nasilje kojem su izloženi povratnici.

“Pozivamo i državnog tužioca Milanka Kajganića da reaguje u skladu sa onim što mu zakon nalaže. Prijave koje smo mi podnijeli, olakšavaju posao našem pravosudnom sistemu. Ovo više nije igra, ni politička ni bilo koja druga. Država i životi ljudi su ugroženi”, kazao je on.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.