Velika pobjeda Instituta za istraživanje genocida Kanada: “Twitter i Google uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici!”

Posljednje Vijesti

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopštili su da će Twitter i Google sa svojih društvenih platformi uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

“Još jedna pobjeda u borbi protiv negatora genocida, falsifikatora historijskih, sudskih i naučnih činjenioca o genocidu, i glorifikatora presuđenih ratnih zločinaca. Pobjeda istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog največeg zločina poslije Holokausta u Evropi, jedinog pravno sudski priznatog genocida poslije Drugog svjetskog rata.

IGK je nedavno uputio zahtjev Twitter i YouTube, prije toga i Facebook da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama. IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama. Najviše objava u kojima se vrijeđaju srebreničke žrtve dolazi iz Srbije ali ih ima i iz Rusije, Francuske, SAD, Kanade, BiH i drugih država.

Uvezi sa zahtjevom IGK YouTube je odgovorio: “Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi sa govorom mržnje, a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smjernice, mi ćemo ga ukloniti”.

Twitter je odgovorio: “Naša Politika mržnje zabranjuje širok spektar ponašanja. To uključuje targetiranje pojedinaca sa uvrijedljivim namjerama, pozivanje na nasilne događaje, vrstu nasilja gdje su zaštićene kategorije ljudi bile žrtve ili gdje se pokušava poricanje odnosno minimiziranje takvih događaja.

Također, imamo snažnu politiku u slučajevima glorifikovanja politike nasilja i preduzimamo mjere protiv takvog sadržaja i ponašanja koji pokušavaju da veličaju ili hvale nasilje i genocid”.

Direktor za istraživanje genocida Kanada Emir Ramic u izjavi za javnost je naveo: “Kao ni žrtve genocida, tako ni istraživači nemaju pravo na šutnju i zaborav. Borba za istinu i pravdu je osnova našeg opstajanja i postojanja, i za nju se vrijedi boriti. Holokaust nije počeo sa gasnim komorama. Genocid u BiH nije počeo sa masovnim ubistvima. Počeli su sa nacionalnom i rasnom diskriminacijom i govorom mržnje.

Najbolje odavanje počasti žrtvama genocida je organizovana i znalačka borba za prevenciju kroz jednakost u našim riječima i djelima.

Naš motiv borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja, a u ime bolje budućnosti. Jer oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja je ljudsko i božje pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu.

Ne može se sa smetljišta historije iskopati progres, ako istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa. Istraživači moraju imati profesionalnu odgovornost i dovoljno moralne hrabrosti u istraživanju i saopćavanju javnosti naučne istine o genocidu, ali i u borbi protiv negiranja genocida, falsifikovanja sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu i veličanju presuđenih ratnih zločinaca”.

U toj borbi protiv silovanja istine i pravde od čijeg ishoda zavisi ne samo budućnost države BiH, već i svijeta uopšte, glas žrtava i svjedoka genocida, ali i istraživača se mora glasnije čuti.

Sudske odluke jesu važne, ali nedovoljne u procesu ne samo institucionalizacije kulture sjećanja, već i u procesu lobiranja protiv laži, negiranja sudskih i historijskih činjenica, namjernog i organizovanog prekrajanja i pisanja lažne historije. Mora se organizovano i znalački suprotstaviti pokušajima lobističkih centara da se žrtvi genocida u BiH nametne ekstremizam.

Tako čemo stvoriti ljudski potencijal spreman da se uhvati u koštac sa negatorima genocida, revizionistima i glorifikatorima, ali i da lobira za istinu i pravdu, saopštili su iz IGK-a.

Leave your vote