Već zabilježene izborne nepravilnosti: Biralište zatvoreno, policija provjerava da li su uneseni popunjeni listići u Bosanskom Novom

U Općini Bosanski Novi prijavljena je nepravilnost na jednom od biračkih mjesta zbog čega je glasanje privremeno obustavljeno, a policija je na terenu.

Iz Koalicije “Pod lupom” su izvijestili o, kako navode, teškom kršenju Izbornog zakona BiH, koje je zabilježeno u Bosanskom Novom, u Republici Srpskoj.

Oni navode da se slučaj kršenja konkretno odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačkih listića na biračko mjesto u Hozićima (007B051).

Glasanje je, prema posljednjim informacijama, zaustavljeno. Iz policije nam je potvrđeno da su na terenu i rade na rješavanju slučaja.

Članovi Općinske izborne komisije su posjetili biračko mjesto u Hozićima prilikom čega su utvrdili nepravilnosti, odnosno označene listiće za sve nivoe vlasti.

O svemu su obavijestili Centralnu izbornu komisiju, a novi imenovani birački odbor bi trebao utvrditi stanje na biračkom mjestu na osnovu ćega će biti donesena odluka o početku izbornog procesa u Hozićima.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” obavještava javnost da je za Opće izbore 2022. godine u saradnji sa 85 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca angažovala na izborni dan skoro 2.000 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije, a na otklanjanju izbornih nepravilnosti radi Pravni tim Koalicije, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu. Za sve posmatrače omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

U 89 posto slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h. Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježeni problemi sa izbornim materijalom, dok na manje od jedan posto posmatranih biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

“Zabrinjava podatak da na skoro 23 posto biračkih mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza. Na skoro 8 posto biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta”, kazali su.

Na skoro svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 79 posto biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7:00 h, do 7:15 otvoreno je 18 posto biračkih mjesta, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora.

Koalicija “Pod lupom” je pozvala političke subjekte da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju.

Svim političkim subjektima je tada zabranjeno učešće u javnim političkim aktivnostima, kao što su skupovi, utjecaj na birače putem materijala na biračkom mjestu ili oko njega, kao i utjecaj na birače putem svih vrsta sredstava komunikacije.

Iz Koalicije “Pod lupom” su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca “Prijavi izbornu nepravilnost na njihovoj web stranici www.podlupom.org ili putem društvenih mreža.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.