Vrlo emotivno reagovanje pristiglo je iz Kanade: “Poruku o neuništivosti Bosne i danas prkosi svima onima koji se trznu na nju”

Događaji Posljednje Vijesti

Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) objavio je saopštenje za javnost povodom godišnjice bombardovanja sarajevske Vijećnice.

“Sarajevska Vijećnica je simbol BiH i grada Sarajeva, oličenje bosanskog ponosa, dokaz mizerije ubica i palitelja knjiga. Zabilježila je slavu i tugu Bosne. Čak i ranjena u agresiji, od zločinaca koji su pucali u knjige, u genocidu, urbicidu i kulturocidu svjedočila je neuništivost Bosne.

Poruku o neuništivosti Bosne i danas prkosi svima onima koji se trznu na Bosnu. Vijećnica čuva Bosnu kako valja oduzimajući dah kako onima koji vole Bosnu, tako i onima koji je mrze. Obnova Vijećnice je najbolji način da se pobjedi zlo i posalje poruka zlocincima o neunistivostii Bosne. 25. august 1992, Narodna biblioteka BiH – Vijećnica, je potpuno uništena u požaru, zajedno sa 80 posto svoga sadržaja. Oko tri miliona knjiga je izgorjelo u plamenu, zajedno sa stotinama originalnih dokumenata. Kriminalci su pokušali da unište matricu bosanskohercegovačkog suživota, ali samo privremeno su uspjeli, jer bosanska historija nije samo zapisana u dokumentima, već ona živi i u bosanskom narodu. Ideja Bosne i

Bosanski duh nisu uništeni u agresiji na BiH i genocidu nad njenim građanima. Srušena Vijećnica je branila Ideju Bosne i Bosanski duh.Vijećnica čuvar kulturno-historijskog naslijeđa BiH trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Vijećnica je i simbol čovjeka i civilizacije.

I barbarsku srušena i ljudski obnovljena Vijećnice poručije svim agresorima na BiH i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad građanima BiH da su ideja Bosne i bosanski duh uvijek uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Zato oni koji su zapalili Vijećnicu zapravo palili su povijest Sarajeva, tradiciju i kulturu države BiH koja je čuvana u Vijećnici. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države BiH će vječno ostati na smetljištu historije. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta nisu shvatili da snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage bosanskohercegovačke države.

BiH sa svojom historijskom tradicijom Ideje Bosne i bosanskog duha je trajna i neuništiva država koja bez obzira na toliko agresija i genocida, bez obzira na mnoge analize takozvanih instituta širom svijeta o navodnoj propasti bosanske države, bez obzira na antibosansko djelovanje udružene srpske i hrvatske paradržavne diplomatije i koalicije još svjedoći najbolju mogućnost realizacije čovjeka i civilizacije na osnovama bosanskohercegovačke slobode”, navode iz IGK-a.

Leave your vote