in

AKCIJA GLOBUS Uhapšena SBB-ovka Vesna Švancer!

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su Vesnu Švancer (SBB) – dopredsjedavajuću Zastupničkog doma Federalnog parlamenta,  u okviru akcije kodnog naziva “Globus”.

Uhapšen je i Said Kapetančić, član Općinskog odbora SBB-a Gračanica.

Kako je saopćeno, akcija je sprovedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, a radilo se na dokumentovanju koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a osim Federalne uprave policije učestvovale su i druge policijske agencije, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Podsjetimo, Švancer je i ranije osuđivana zbog prevare. Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo je optužnicu protiv Švancer u martu 2016. godine zbog krivičnog djela prevare, a ona je 23. decembra 2016. godine bila i uhapšena.

Iz FUP-a su kazali da su prilikom lišenja slobode i pretresa izuzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

– Osobe lišene slobode bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – navode iz FUP-a.

Kako mediji javljaju, u slučaju Vesne Švancer radi se o tome da je dopredsjedavajuća Federalnog parlamenta davala grantove određenim udruženjima, a nakon čega su iz udruženja novac vraćali novac njoj naruke. Nezvanično, Švancer se sumnjiči da je na taj način nelegalno stekla imovinsku korist.

Senad Hadžifejzović pohodio Bosansku školu u Chicagu

Senad Hadžifejzović pohodio Bosansku školu u Chicagu

Švedska mapa

Švedska: Džemat Skövde organizuje lijepe susrete Bošnjaka