in

Armenija povukla ambasadora iz Izraela zbog tvrdnji da Azerbejdžan koristi izraelsko oružje

Armenija je opozvala svog ambasadora iz Izraela nakon što su na društvenim mrežama objavljeni videosnimci na kojim se vidi kako Azerbejdžan u sukobu u Nagorno-Karabahu navodno koristi izraelske bespilotne kamikaza letjelice.

Korisnici na društvenim mrežama tvrde da se na videosnimcima dronova koje je Azerbejdžan objavio prilikom napada na artiljerijski položaj u borbama u Nagorno-Karabahu u kadru vidi izraelski dron. Na tim videosnimcima se, kako oni tvrde, vidi Orbiter 1k.

Orbiter 1K je izraelska bespilotna letjelica koju je proizveo Aeronautics, a za koju Dron Databook iz SAD-a tvrdi da je prodata Azerbejdžanu još 2011. godine. Ova letjelica je dizajnirana poput krstareće rakete koja se zabije u cilj i samouništi, zbog toga ih nazivaju bespilotnim kamikaza letjelicama.

Jučer je novinar Barak Ravid objavio videosnimak savjetnika za vanjsku politiku azerbejdžanskog predsjednika koji je kazao da su neki od dronove iz artiljerije proizvedeni u Izraelu. On je tada poručio Armencima da bi trebali obustaviti svoju okupaciju Nagorno-Karabaha ukoliko se plaše izraelskih letjelica.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da je ovakav potez Izraela neprihvatljiv te su povukli svog ambasadora iz te države.

Mediji izvještavaju da je Azerbejdžan u prošloj deceniji znatno proširio svoju bespilotnu mašineriju, a količina koju posjeduju je nepoznata. Haaretz navodi da je od izbijanja sukoba između Azerbejdžana i Armenije, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana dva puta sletjelo u Izrael.

Većina borbi dronovima odvija se u sjeni. Izraelski proizvođači dronova rijetko objavljuju detalje o svojoj prodaji, kao i države o kupovini i upotrebi tih letjelica. Razlog može biti u tome što se na ovo oružje gleda kao na nešto tajno i kontroverzno.

(Klix.ba)

PISMO KOJE JE POTRESLO BIH Srđan Puhalo pisao Semiru Osmanagiću. Nije više mogao da šuti

NE OPTERĆUJE SE: Aleksandra Mladenović odgovorila na prozivke da je izoperisana