Da jednom razjasnimo! Da li sjedenje na hladnom betonu STVARNO izaziva UPALU BEŠIKE!?

Ženska posla

Svim ženama su poznate kritike iz djetinjstva od mama i baka, na račun toga da ne sjede na hladnom betonu. Iako im tada nije bilo jasno šta znači upala jajnika ili bešike, kada postanu žene, moraju malo bolje da vode brigu o sebi.

Naime, statistika pokazuje da svaka druga žena barem jednom u životu ima tegobe izazvane upalom bešike. Zato su naučnici sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka razvili uvjerenje da su žene podložne zapaljenjima zato što nose suknje, tanke čarape i oskudan donji veš. Prema toj teoriji, izloženost hladnoći pogoduje infekcijama.
Stručnjaci savjetuju osjetljivim ženama da se čuvaju hladnoće.

“Ako ste osjetljivi, treba da utoplite noge i ne smijete da sjedite predugo na hladnoj površini”, kaže njemački urolog Danijela Šulc-Lampel. Ko nije osjetljiv, ne mora toliko da pazi, jer hladnoća sama po sebi ne može uzrokovati zapaljenje bešike.

Svakako, postoje načini da se spriječi upala bešike. Tu su preparati koji se mogu nabaviti u apoteci, ali i domaća sredstva. Podrazumijeva se uzimanje dosta tečnosti – oko 1,5 litara dnevno.

Ne preporučuje se ni više od toga, pošto višak tečnosti može da razrijedi supstance u mokraći koje spriječavaju razvoj bakterija. I sok od brusnice i kapsule na bazi ovih plodova su se pokazali kao jako dobri za rješavanje ovog problema.

Da bi uopšte došlo do infekcije, potrebno je da klice dospiju u mokraćne puteve.

Kada kažemo klice, najčešće se misli na uropatogene Ešerihije koli, koji su razvili izuzetne sposobnosti za preživljavanje u bešici. Postoji sasvim logično i praktično objašnjenje zašto su žene podložnije upalama od muškaraca: dok bakterije kod muškarca moraju da se popnu uz mokraćni kanal dug 20-25 centimetara, prije nego što stignu do bešike, kod žena treba da pređu svega četiri centimetra.

Zapanjujući je podatak odakle najčešće klice dolaze. Objašnjenje za to dao je pomenuti urolog.
“Izazivači uglavnom dolaze iz crijeva pacijentkinje. Put od čmara do mokraćnog kanala savladavaju uz pomoć mehaničke sile. Samim tim, se*s postaje jedan od najvećih faktora rizika od upale bešike.”

Tako da, upalu bešike ne izaziva hladnoća, već bakterije. Ako ste osjetljivi, bolje ne sjedajte na hladne površine kako biste zaštitili imuni sistem, prenosi Našmagazin.

Leave your vote