Denis Zvizdić u Tešnju samouvjereno poručio: “Raste broj zaposlenih širom BiH!”

Događaji Posljednje

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini imala rekordnih 800 miliona maraka direktnih stranih ulaganja, što je povećanje od oko 50 posto u odnosu na 2017., i taj trend je nastavljen i u ovoj godini, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je istakao kako to pokazuje da su brojne reforme dale rezultate i da je BiH postala vrlo atraktivna destinacija za strane investitore.

O platama ni riječi

Na otvaranju 15. međunarodnog sajma privrede “Tešanj 2019”, Zvizdić je naveo da je 84 posto postojećih investitora spremno preporučiti BiH kao zemlju za ulaganje, a 70 posto njih planira reinvestirati u BiH u naredne tri godine, što ohrabruje i obećava brzi ekonomski rast i razvoj, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Zvizdić je kazao i kako je da rast BDP-a u 2018. godini bio iznad tri posto, kao i prethodnih nekoliko godina te da je taj trend nastavljen.

– Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prošloj godini prvi put se približio iznosu od 32 milijarde KM, što znači da smo u protekle četiri godine povećali izvoz za više od 3,5 milijardi KM. Takav trend je nastavljen i u ovoj godini, što znači da ćemo imati povećanje izvoza za dodatnih 10-12 posto u odnosu na prošlu godinu – rekao je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio da je BiH i dalje najmanje zadužena zemlja u regionu i Evropi, jer je dug manji od 35 posto BDP-a, a ima i najbolju strukturu vanjskog duga, prenosi Dnevni Avaz.

Prema njegovim riječima, broj zaposlenih u BiH odavno je prešao brojku od 820.000, a stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine iznosila je 18,4 posto.

Leave your vote