in

Dilema: Ko teže ostavlja cigarete, muškarci ili žene?

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu objašnjavaju da je većina programa i preparata za odvikavanje od pušenja prilagođena muškarcima.

Ukoliko žene ne mogu da ostave cigarete, a koriste preporučene preparate ili programe za odvikavanje, ne treba previše da se nerviraju.

Bez obzira na to što postoji izražena želja da se riješe ovog poroka, često su nemoćne jer su zanemarene njihove potrebe.

Ovo ističu istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu, objašnjavajući da je većina programa i preparata za odvikavanje od pušenja prilagođena muškarcima.

Kao primjer navode nikotinske flastere i žvakaće gume, koji nemaju isti efekat na žene i na muškarce. Uz to, nežniji pol je osjetljiviji na faktore okoline povezane s navikom pušenja, pogotovo kada su u pitanju prijatelji pušači, raspoloženje ili sam ambijent. Uzimajući u obzir sve faktore, stručnjaci predlažu kreiranje programa za odvikavanje od pušenja zasnovanog na polnim razlikama, jer se samo tako mogu postići željeni efekti i na žene i na muškarce pušače.

Trikovi od pomoći: Kako olakšati putovanje s djecom

Srbija u plamenu