in

Dodik sazvao hitni sastanak u Banjaluci

Dodik, Foto: ATV
Dodik, Foto: ATV

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je budžet RS veoma likvidan, da se sve obaveze izvršavaju na vrijeme, te da će se takva situacija zadržati. On je to učinio nakon hitnog sastanka u Banjaluci koji, treba reći, nije bio najavljen čak ni medijima. Potpuno neobično kada je vrh RS u pitanju jer njihove aktivnosti obično prate i snažne medijske najave. Danas je bilo ipak drukčije.

Dodik je naglasio da tome u prilog ide dobro stanje na javnim računima, kao i činjenica da je budžet rebalansom povećan za oko 80 miliona KM.

“Imamo dosta razvojih projekata koje ćemo raditi širom Republike Srpske. Više od 150 miliona KM će direktno ići za kapitale investicije, od čega je Vlada već odobrila 40 miliona KM”, rekao je Dodik  u Banjaluci, prenosi Srna.

Nakon sastanka sa predsjednikom Vlade RS Željkom Cvijanović, ministarima u Vladi i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama, Dodik je naveo da su juče u Istočnom Sarajevu promovisani važni projekti, te da će sedam miliona KM biti uloženo u izgradnju studentskih domova i poboljšanje studenstkog standarda.

Dodik je objasnio da se zaduženja RS neće mijenjati u rebalansu, te da je rebalans rezultat povećanja prihoda u prvih nekoliko mjeseci ove godine.

“To nam govori da će se vjerovatno pri kraju godine ići na novi rebalans, ako ovaj povećan priliv sredstava bude održan i u narednim mjesecima”, naveo je predsjednik RS.

Dodik je podsjetio da je RS prošle godine imala za 120 miliona KM veći nivo prihoda nego što je bilo predviđeno budžetom, što je iskorišteno za servisiranje postojećeg duga, koji je smanjen na najniži nivo ikada.

“Sada možemo povećani nivo prihoda iskoristiti za kapitalna ulaganja, što i činimo”, poručio je Dodik.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su premijer RS Željka Cvijanović, ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i unutrašnjih poslova Dragan Lukač, kao i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama Sredoje Nović, Nikola Špirić i Neboša Radmanović.

Priča Bosanca iz Višegrada: Skupljao limenke u Americi, danas vlasnik firme sa 200 zaposlenih

Počinje Ramazan: Koje sure iz Kur’ana treba učiti u vremenima depresije i stresa