in ,

Doktor Drljević direktno iz Zenice vrlo ozbiljnim upozorenjem zabrinuo građane cijelog kantona

Počela je sezona gripe koja se sudarila s koronavirusom, a u Bosni i Hercegovini još nema vakcina protiv gripe, tvrdi dr. Ednan Drljević, infektolog.

– U većini zemalja i u normalnim okolnostima svake godine se u februaru planira nabavka vakcine protiv gripe. Kod nas su je naručili u julu ili avgustu i tek će biti distribuirana u novembru. A, dok dođe do pacijenata, to će već biti decembar, što je nedopustivo – kazao je dr. Drljević te istakao da je naručeno samo 1 posto vakcina, a to je 10.000 za 30.000 zdravstvenih radnika i sve ugrožene kategorije, među kojima su i djeca.

Dodaje kako ove godine vakcinacija protiv gripe treba da bude obavezna s obzirom na udruženost s infekcijom COVID-19 i pneumokok infekcijom.

– U posebnoj smo situaciji. Borimo se s tri „neprijatelja” pneumokoka, gripa i COVID-19. Šta ako se mi, zdravstveni radnici, zarazimo gripom? Ko će liječiti bolesne? Past će nam zdravstveni sistem, koji ionako samo što nije pao zbog koronavirusa i to je najveći problem. Ko će onda liječiti bolesne? Ovdje se radi o aljkavosti, bezobraznosti i, što je najgore, neznanju – rekao je dr. Drljević.

Naglašava da se moralo voditi računa o specijalnoj situaciji. U Hrvatskoj je, poređenja radi, planirano i nabavljeno 600.000, kod nas je planirano deset puta manje vakcina, a u Australiji, gdje zima prolazi, 72 posto vakcina.

– Ne znam šta će s nama biti. Mene hvata panika. Šta kad navale sva tri neprijatelja na stanovništvo, ali i na zdravstvene radnike? Razboljet ćemo se i mi od gripe koju ćemo potom prenijeti pacijentima oboljelim od koronavirusa. Oni o tome ne razmišljaju. Oni nabavili nekoliko hiljada vakcina samo za tri ustanove koje pripadaju Federaciji, i to u Tuzli, Mostaru i u Sarajevu za KCUS, a ostalima ništa. Katastrofa. To je nedopustivo – ističe dr. Drljević.

Dodaje kako od vakcine protiv gripe niko nije umro i to je vrlo važno. Možete se razboljeti, ali ne može umrijeti.

– Kod nas se radi antivakcinalna kampanja na ovaj način. Federalno ministarstvo se ponosi i sa ovih 1 posto naručenih vakcina. Tu se ne radi o velikim sredstvima uopće. Za gripu cijena jedne vakcine iznosi 28 KM – dodao je dr. Drljević.

Šefik Džaferović nevjerovatnim vijestima iz Brisela u potpunosti zatekao građane BiH!

Bakir Izetbegović: Čestitam ti Sebija… što ste rastjerali lopove i lijenčine i uveli rad, red i disiplinu!