in

Erdogan poslao oštru poruku Armeniji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) zatražio je danas od Armenije da prekine svoju “okupaciju” azerbejdžanskog regiona Nagorno-Karabah, nakon izbijanja sukoba u tom području, javio je AFP.

– Došlo je vrijeme da se kriza u regiji, koja je započela okupacijom Nagorno-Karabaha, okonča. Kad Armenija napusti teritorij koji je okupirala, regija će se vratiti miru i harmoniji – rekao je Erdoan.

Podsjetimo, Nagorno-Karabah je međunarodno priznata teritorija Azerbejdžana, ali je pod kontrolom etničkih Armenaca.

Kada se regija početkom 1990-ih odlučila odvojiti, desetine hiljada ljudi su poginule u borbama. Sukob je ostao neriješen više od tri decenije, s povremenim borbama.

Ratno stanje proglašeno je tokom vikenda u nekim dijelovima Azerbejdžana, kao i u Armeniji i Nagorno-Karabahu, a stradalo je više desetina ljudi.

Turska je tradicionalni saveznik Azerbejdžana.

Erdoan je još jednom optužio Armeniju za najnoviju eskalaciju, optuživši SAD, Rusiju i Francusku da nisu uspješno riješile sukob u pregovorima “Minske grupe”.

– Oni su zapravo učinili sve što su mogli da ne riješe problem. Sada Azerbejdžan mora uzeti stvar u svoje ruke – rekao je Erdoan.

DOBOJ Pijani policajac dogovorio tuču sa suparnikom, došle kolege i uhapsile ga

SAMO U BIH Posvađao se sa komšijom, pa ga krenuo pregaziti autom