in ,

Govor Joaquina Phoenixa na dodjeli Oscara dugo će odzvanjati planetom

Govor Joaquina Phoenixa na 92. dodjeli Oskara govori o padu i ustajanju, prihvatanju i odbacivanju. O svemu ljudskom, odvratnom i divnom, što ste okusili na jeziku i svakom šamaru koji vam je život udario, a vi ste uz pomoć voljenih i druge šanse uspjeli da se uzdignete iz pepela.

Phoenix je prema očekivanju mnogih osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu, a njegov govor je temeljniji i dramatičniji od onog sa dodjele Zlatnog globusa. Njegove riječi prenosimo u cijelosti.

– Ne osjećam se boljim od svojih kolega, jer dijelimo istu ljubav prema filmu i ovom načinu izražavanja koja mi je omogućio nevjerovatan život. Ne znam gdje bih bio da nema glume. Bio sam nitkov, bio sam nekada okrutan, nekada težak za rad. Mnogi u ovoj sobi dali su mi drugu šansu – rekao je on.

Kako je Phoenix naglasio, smatra da je posao glumca svojevrsna borba za malog čovjeka, jer glumac daje glas onima koji su nečujni.

– Moramo da nastavimo da radimo to . Kad god pričamo o neravnopravnosti polova, rasizmu, pravima LBGT osoba ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde. Govorimo o borbi protiv ideje da jedna nacija, jedni ljudi, jedna rasa, jedan pol ili vrsta ima pravo da dominira, kontroliše i koristi druge. Mislim da smo se veoma odvojili od prirode, da smo krivi za egocentričnost našeg svijeta. Mi izađemo u prirodu i uništimo njene resurse. Osjećamo da imamo pravo da vještačkim putem osjemenimo kravu, a onda joj oduzmemo njenu bebu, iako njeni krici nikog ne mogu da zavaraju. Onda uzmemo njeno mlijeko, namijenjeno za mladunče, i stavimo ga u svoju kafu – rekao je glumac koji je bio jedan od glavnih inicijatora ideje da ovogodišnja večera nakon dodjele Zlatnih globusa ima izričito veganski meni.

Prava ljudskog može da promijeni svijet, poručio je Phoenix.

– Čini mi se da se plašimo da promijenimo sami sebe, jer mislimo da ćemo zauzvrat nešto žrtvovati. Ali ljudi su, u svojoj najboljoj verziji, toliko maštoviti, kretivni i genijalni i verujem da ako se vodimo ljubavlju i samilošću možemo da stvorimo, razvijemo i sprovedemo sisteme promjene koji će biti dobri za sva bića i našu sredinu – objasnio je.

Govor je završio ličnom ispovijesti i pomenom svoga brata. Ljudskost o kojoj je govorio, osjetio je na svojoj koži – kada su mu drugi pomogli.

– Ja, ja sam bio nitkov u svom životu. Bio sam sebičan. U jednom trenu bio sam okrutan, težak za rad i nezahvalan. Mnogi od vas u ovoj sobi su mi dali drugu šansu. Mislim da smo u tim trenucima najbolji, kada podržimo jedni druge, ne kada se međusobno odbacujemo zbog grešaka iz prošlosti, već kada pomažemo drugima da rastu, kada ih obrazujemo, kada vodimo jedni druge na putu iskupljenja. To je najbolja zajednica.

– Kada mi je bilo 17, moj brat je napisao ovaj stih: “Trči prema spasenju s ljubavlju i mir će te pratiti” – rekao je glumac.

Inače, njegov brat River Finiks bio je veliki holivudski talenat i nada koja je mnogo obećavala, ali se njegov život naglo ugasio kada mu je bilo samo 23 godine.

Detalji masakra na Tajlandu: Vojnik ubio 29 osoba! Tri tijela zbog osvete, 26 iz samoodbrane

Konačno sjajne vijesti za penzionere u BiH